35-åring häktad för Östermalmsbomb – greps i Bandidoslokal

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen misstänker att den 35-årige mannen apterade den kraftiga sprängladdningen på Östermalm – som ett led i ett pågående gängkrig.

Mannen har enligt polisrapporter dokumenterade kopplingar till Bandidossfären.

I dag häktades mannen under rigoröst säkerhetspådrag i Stockholms tingsrätt.

Bomben på Gyllenstiernsgatan i Stockholm hördes flera kilometer och slog upp ett stort hål i trapphusets golv, enligt vittnen.

Glasrutor över hela kvarteret krossades.

I onsdags morse greps en 35-årig man misstänkt för bombdådet.

Han greps enligt poliskällor i en lokal som är knuten till Bandidos – och anhölls senare av åklagare misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse.

I dag begärdes mannen häktad. Inför häktningsförhandlingen har tingsrätten bedömt att det finns en hotbild och har därför tagit beslut om “särskild säkerhetskontroll”.

Strax innan klockan 15 på fredagen meddelade rättens ordförande att 35-åringen ska häktas.

Mannen har ett långt brottsregister och var vid tidpunkten för bombdådet på Östermalm villkorligt frigiven från ett sjuårigt fängelsestraff för mordförsök.

Polisen misstänker att den 35-åriga mannen har placerat sprängladdningen på Östermalm som ett led i ett gängkrig.
Foto: Polisen
Polisen misstänker att den 35-åriga mannen har placerat sprängladdningen på Östermalm som ett led i ett gängkrig.

Enligt domen hade 35-åringen knivhuggit en man upprepade gånger i överkroppen efter ett restaurangbesök i södra Stockholm.

I början av 2019 åtalades han för delaktighet i ett mordförsök på en man ur ett rivaliserande gäng i Stockholm men friades av tingsrätten.

I en underrättelserapport som ingick i förundersökningen skrev polisens Nationella operativa avdelning, Noa, att 35-åringen ”tillhör Bandidos undergruppering Support team X Stockholm”. I rapporten finns fotografier från ett tillfälle då 35-åringen besökt ett Bandidos-arrangemang i Danmark och burit kläder med det aktuella klubbnamnet.

Varken polis eller åklagare vill nämna något om motivbilden bakom bombdramat på Östermalm. Enligt uppgifter till Aftonbladet arbetar polisen dock utifrån teorin att konflikten har kopplingar till just Bandidossfären – och att man dessutom misstänker att sprängningen i Östermalm hänger ihop med sprängningarna i Husby och Kista i tisdags.

– Det är självklart att om det sker sprängningar på olika håll i Stockholm i närtid att se om det kan finnas något samband eller om man skulle kunna utesluta det, säger åklagaren och förundersökningsledaren Frida Rylander.

Foto: Polisen
Den misstänkte förnekar all inblandning, enligt hans advokat.

35-åringens advokat Peter Dahlqvist säger till Aftonbladet att hans klient förnekar all form av inblandning i bombdådet på Östermalm.

– Han förnekar kategoriskt och är fullständigt övertygad om att utredningen framöver kommer att visa att han inte haft någonting med det här att göra, säger advokaten.


PODD Mc-gängens roll i nya konflikterna

I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily pratar vi om de uppmärksammade dåden i Norrköping, Linköping och Örebro och frågar oss om det är en del av ett nytt mc-krig i regionen. Gäst i podden är Oisin Cantwell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE