Richard döms till fängelse för dödsinjektion

Hustrun led av den kroniska sjukdomen ME/CFS

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Han uppfyllde sin svårt sjuka frus sista vilja – och gav henne en dödlig morfininjektion.

I dag dömdes företagaren Richard, 63, till fängelse i ett år och sex månader.

– Han var förberedd på att det här kunde hända, men vi är inte nöjda med domen och kommer att överklaga, säger advokaten Thomas Bodström.

Som att leva i en tortyrkammare.

Så beskrev kvinnan sin tillvaro i den avskedsfilm som spelades upp i domstolen när rättegången inleddes. Där berättade hon om de prövningar hon fått utstå under den nästan två decennier långa sjukdomsperioden.

– Det finns ingen hjälp att få, och ingen bot i sikte.

Richard uppfyllde sin svårt sjuka frus sista vilja – och gav henne en dödlig morfininjektion.
Foto: Mats Andersson
Richard uppfyllde sin svårt sjuka frus sista vilja – och gav henne en dödlig morfininjektion.

Sedan försökte kvinnan ta sitt liv genom att andas in kvävgas. När det misslyckades så gav maken Richard henne en dödlig injektion med morfin.

På måndagen dömdes den 63-årige företagaren till fängelse i ett år och sex månader. Ångermanlands tingsrätt konstaterar att Richard agerat i enlighet med hustruns vilja. Det friskiver honom dock inte från ansvar, enligt domstolen.

– Att uppsåtligt beröva en annan person livet är en brottslig handling även om dödandet skett med dennes samtycke, säger lagmannen Lena Wahlgren i en kommentar.

Får kort fängelsestraff

Richard döms för dråp. Straffskalan för det brottet är fängelse i mellan sex och tio år. Rätten menar dock att det finns en rad förmildrande omständigheter, som motiverar en kortare strafftid.

”Det får anses klarlagt att hans handlande enbart föranletts av omtanke om och kärlek till XX (fruns namn, reds. anm)”, skriver domstolen.

”Gärningen har vidare utförts först sedan hennes eget planerade självmordsförsök hade misslyckats.”

Richard företräds av advokat Thomas Bodström. Under rättegången beskrev han gärningen som ”medhjälp till självmord”.

– Man måste se det här som en nödsituation. Planen var att kvinnan skulle ta sitt eget liv, men när det inte gick så gjorde mannen det här av kärlek till sin hustru. 

Advokat Thomas Bodström: Kommer överklaga

Den fällande domen kommer att överklagas.

– Richard var förberedd på att det här kunde hända, men vi är inte nöjda med domen, säger Thomas Bodström till Aftonbladet.

Han beskriver rättspraxisen på området som bristfällig.

– Det finns två gamla rättsfall som liknar detta. Det ena pekar på att man bör bli fälld, och det andra på att man bör bli friad. Mot bakgrund av den osäkerheten anser jag att man bör frias.

Ärendet kan komma att nå ända till Högsta domstolen.

– Är det något fall som ska till högsta instans så anser jag att det är detta. Det har lett till en stor debatt om dödshjälp och rätten till sitt eget liv, säger Thomas Bodström.

Publicerad:

LÄS VIDARE