Nytt beslut om resestopp i Norge i juni

TT

Publicerad 2020-05-15

Norges statsminister Erna Solberg under regeringens dagliga presskonferens på fredagen.

Norges regering har beslutat att förlänga landets reserestriktioner till den 20 augusti.

I juni ska man överväga att ändra råden för resor till andra nordiska länder.

UD:s avrådan från utlandsresor kommer att gälla fram till den 20 augusti i Norge, meddelar statsminister Erna Solberg (Høyre).

– Ändringarna som genomförs i dag kommer hela tiden att bedömas gentemot smittsituationen, säger Solberg.

Reserestriktioner gällande fritidsresor till de nordiska grannländerna ska övervägas senast den 15 juni. Före den 20 juli kommer man även att se över råden gällande andra närliggande europeiska länder.

Solberg säger att ett tydligare besked än så inte går att ge för tillfället.

– Men vi önskar inte att upprätthålla det här längre än vi måste och vi vill ge folk och resebranschen så god förutsägbarhet som vi kan, säger Solberg, enligt NRK.

Även inresekarantänen som gäller i Norge ska fortsätta fram till den 20 augusti, men också den kan komma att lättas vid samma datum som reserestriktionerna ska övervägas.

Uppmanar norrmän att turista

Samtidigt öppnar regeringen för resor inom Norge, så länge det sker på ett sätt som inte sprider smitta.

– Du får åka på semester vart du vill i landet, säger Solberg.

Från 1 juni tillåts också turistresor från norska fastlandet till Svalbard.

Näringsminister Iselin Nybø (Venstre) säger att utländska turister nu kan avboka sin planerade semester i Norge och att stugor och hotell kan fyllas av norska turister i stället.

– Nu öppnar vi för att norrmän ska kunna resa omkring i vårt vackra och långsträckta land i sommar. Jag hoppas att många tar chansen att bli turister i sitt eget land, inte minst för att det är viktigt för att den näringen ska överleva, säger Iselin Nybø, enligt NTB.

Glädjande besked till barnbarn

Regeringen gav dessutom ett sedan länge efterlängtat besked – att barnbarn nu kan få träffa sina far- och morföräldrar.

– Det som kanske är den viktigaste glädjande nyheten för många är att det är möjligt för far- och morföräldrar att semestra med sin familj, säger Erna Solberg.

Om smittan i samhället ökar igen ska dock de med lätt förhöjd risk för coronaviruset överväga om de ska åka iväg på semester och resor, tillade hon.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen