Musk twittrade – och sänkte Teslas aktiekurs

Publicerad 2020-05-01

Miljardären Elon Musk skapade Tesla.

Under fredagseftermiddagen twittrade han att aktiepriset var för högt.

Då sjönk kursen som en gråsten.

Musk drar sig inte för att komma med kontroversiella uttalanden och har inga problem med att uttrycka dem på sociala medier.

I flera tweets på fredagseftermiddagen skrev han att han ska sälja nästan alla sina fysiska ägodelar och att folk ska ha sin frihet igen.

Amerikanen äger sju högt värderade fastigheter, nu vill han inte äga en enda. Enligt amerikanska medier är husen värda över 100 miljoner dollar, som motsvarar cirka 976 miljoner svenska kronor.

Han tycker också att Teslaaktien ligger för högt.

När den tweeten nådde följarna föll aktiekursen direkt kraftigt, skriver ekonomisajten Business Insider. Från 760 dollar per aktie till under 700 dollar per aktie. Vid lunchtid i går, amerikansk tid, hade aktien fallit åtta procent.

Teslas aktiekurs rasade efter Elon Musks twittrande.

Det är inte första gången Musk tycker att aktiepriset i det egna företaget är för högt.

– Aktiepriset som vi har är mer än vad vi förtjänar, sa han vid ett event i London 2013.

I december förra året twittrade han: ”Whoa … aktien är så hög lol”.

Men fredagens twitterparad inleddes med att bilkungen tyckte att nedstängningen av USA, som fortsätter, var ”otillfredsställande”.

– Ge folk deras frihet igen, skrev han på Twitter.

En av de fabriker som tvingats stänga är Teslas fabrik i kaliforniska Fremont, skriver danska BT. Och Elon Musk är en av dem som högljutt krävt att arbetsplatserna i USA ska öppna igen. Han kallade politikernas mått på framgång för fascistiskt.

– Det är inte demokratiskt, det är inte fritt, säger Elon Musk till Washington Post.

För ett och ett halvt år sedan gick Elon Musk med på att alla tweets som kunde påverka aktiekursen skulle granskas innan de publicerades.