Åklagaren: Åtal kan väckas för Palmemordet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Tobbe Gustavsson/TT
För 34 år sedan sköts statsminister Olof Palme till döds på Sveavägen i Stockholm. Bilden är från 1984.

Åtal för mordet på Olof Palme kan komma att väckas före sommaren – eller också läggs mordutredningen ned. Det uppger åklagaren Krister Petersson för SVT:s "Veckans brott".

– Jag är positiv till att kunna presentera vad som hänt kring mordet och vem som är ansvarig för det, säger Krister Petersson till tv-programmet.

Enligt åklagaren har han kommit närmare en lösning. Han säger att han hoppas kunna berätta vem som genomförde mordet 1986 på landets dåvarande statsminister.

– Jag har varit positiv hela tiden sedan jag tog över utredningen 2017, säger Krister Petersson.

Fri tolkning

På frågan om det lutar åt att det kommer väckas åtal mot en misstänkt gärningsman säger han att han inte vill svara på det, men att "tolkningen är fri".

– Det kan ju vara så att vi har kommit så långt som man kan begära av oss, och ytterligare utredning kommer inte att ge något. Det är ju en möjlighet, men jag vill inte föregripa vad vi kommer att presentera under det här första halvåret, säger Petersson till Veckans brott.

Olof Palmes son, Mårten Palme, säger till TT att uppgifterna är glädjande nyheter, men att han inte kan säga mer än så eftersom han inte är insatt i utredningen och inte känner till vilken typ av nya uppgifter det rör sig om.

Enligt Krister Petersson väcks åtal inom fem månader – eller så läggs mordutredningen ner.

– Det tolkar jag som att de vet vem gärningsperson är, men att personen kanske är avliden, säger Mårten Palme.

Sveriges största utredning

Statsminister Olof Palme sköts till döds för 34 år sedan, den 28 februari 1986 på Sveavägen i Stockholm. Olof Palme och hans fru Lisbeth hade varit på bio och gick till fots längs Sveavägen. I korsningen mot Tunnelgatan kom en man upp bakom paret och avlossade två skott. Det ena dödade Olof Palme och det andra skadade Lisbeth Palme. Flera vittnen såg en ensam man springa in på Tunnelgatan efter dådet.

Teorierna om vem som mördade Palme har varit många. Det senaste och hetaste spåret har varit den så kallade Skandiamannen, som hördes som vittne i Palmeutredningen och som i magasinet Filter våren 2018 pekades ut som den som sköt statsministern. De nya uppgifterna gjorde att utredarna fattade intresse för Skandiamannen, som tidigare avfärdats både som vittne och potentiell gärningsman.

Palmeutredningen har varit den i särklass största i Sverige. Om förundersökningen läggs ned, läggs också Palmegruppen ned. I dag består gruppen som arbetar med utredningen av fyra poliser samt chefsåklagare Krister Petersson. Petersson har arbetat med utredningen sedan februari 2017.

Publicerad: