Naja fick tvångsspiral när hon var 14: ”Kändes som en kniv”
Uppdaterad 2025-01-12 11.47 | Publicerad 2025-01-11 18.06
Trump vill köpa Grönland. Men Naja Lyberth, 62, är inte till salu.
Inte sedan danska läkare satte in spiral i henne och över 4 500 andra kvinnor.
– Det var som att bli våldtagen, säger hon.
Naja Lyberth växte upp i ett patriarkalt jägarsamhälle på västra Grönland. Hon hade tio syskon och uppfostrades till att vara lydig.
Så Naja teg i fyra årtionden om spiralen som sattes in utan hennes medgivande 1976. Inte ens föräldrarna fick reda på vad som hade hänt.
Men sedan hon skrev om händelsen på Facebook 2017 har Naja – numera utbildad till psykolog och kroppsterapeut – blivit talesperson för alla grönländska kvinnor som är i samma situation.
Nej till mer kontroll
När Donald Trump Jr besökte Grönland i tisdags, samtidigt som pappa Trump vid en presskonferens i sitt palats Mar-a-Lago pratade om att ta över världens största ö med militärt våld om så behövs, skrev Naja Lyberth på Facebook:
– Det är en intressant situation att ha besök av Donald Trump Jr i dag, både för Danmark och Grönland. I den här situationen vill jag återstarta mig själv som frontperson i spiralaffären. Vi är i dag många som inte längre är styrda av våra rädslor, skrev hon och gjorde tummen ner för Trump:
– Nej tack till mer kontroll och maktanvändning mot vår vilja. Apropå det aktuella politiska intresset från USA.
I dag beskrivs spiralkampanjen – Danmarks lösning för att få ner de höga födelsetalen på Grönland – ibland som ett folkmord. Under höjdpunkten i slutet av 1960-talet drabbades hälften av alla då fertila grönländskor.
”Kändes som en kniv”
Naja Lyberth glömmer aldrig hur den årliga läkarkontrollen av henne och tjejerna i skolklassen i Maniitsoq förvandlades till ett övergrepp 1976, när hon var 14 år.
– Det var så smärtsamt. Det kändes som en kniv i mig när spiralen sattes in. Och varje gång jag fick mens efter det fick jag samma smärtor, berättade Naja för Kalaallit Nunaata Radioa 2022 och fortsatte:
– Det var inte frågan om vi ville eller inte. Det fanns ingen möjlighet att säga nej.
Året efter sade hon till australiensiska News:
– När jag tänker tillbaka var det som att bli våldtagen. Jag hade ingen aning om vad som hände. Jag var skräckslagen. Jag minns distriktsläkarens vita rock, hur kalla verktygen var och att de såg enormt stora ut. Det var rena tortyren.
Dåtidens spiraler var större än nutidens, tänkta för kvinnor som fött barn, inte för knappt könsmogna flickor.
De yngsta var bara 13 år, visade Danmarks Radios avslöjande av spiralskandalen 2022. Trots att det redan då var känt att spiraler hos minderåriga ökar risken för sterilitet senare i livet.
2023 stämde Naja Lyberth och 66 andra grönländska kvinnor som fått spiraler insatta mot sin vilja den danska staten på totalt 20 miljoner danska kronor.
Danska staten avvisade ersättningskravet, vilket ledde till att 143 grönländska kvinnor på nytt stämde staten i mars 2024.
Under 2025 ska en statlig granskning av spiralkampanjen, som inleddes 1965 och pågick till början av 1990-talet, vara klar.
I tisdags skrev Naja Lyberth:
– En stor del av dessa kvinnor har fått skador i livmodern, några har tvingats operera bort den. Det är rätt grova kränkningar vi utsatts för.
Fotnot: Aftonbladet har varit i kontakt med Naja Lyberth, som avböjer att prata med oss men hänvisar till tidigare intervjuer.