Cuomo kan brottsutredas efter tafsanklagelser

TT-Reuters

Publicerad 2021-08-04

I ett videouttalande på tisdagen avfärdade New Yorks guvernör Andrew Cuomo anklagelserna om sexuella trakasserier.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo avfärdar uppmaningar om att avgå efter att en oberoende utredning kommit fram till att han trakasserat kvinnor sexuellt.

Nu har flera distriktsåklagare visat intresse för att inleda en brottsutredning mot honom.

På tisdagen presenterade delstaten New Yorks justitiedepartement en oberoende utredning med vittnesmål från elva kvinnor om ovälkomna närmanden och ”ett tydligt mönster av otillbörligt uppträdande från Cuomos sida”. Guvernören ska ha tafsat på kvinnorna, kysst dem mot deras vilja eller kommit med sexuella anspelningar.

Delstatsåklagaren Letitia James kom fram till att Cuomo brutit mot federal och statlig lag, men väckte inte åtal mot honom. Men flera distriktsåklagare har nu visat intresse för att starta en brottsutredning.

– Om du ofredar en kvinna gör du någonting mot henne sexuellt, och det är kriminellt. Jag tycker att han borde bli åtalad, sade New Yorks demokratiske borgmästare Bill de Blasio, till CBS på onsdagen.

Förnekar olämpligt beteende

Ledande demokrater, däribland president Joe Biden och delstatens båda senatorer har uppmanat Cuomo att avgå som guvernör, ett ämbete han har haft sedan 2011. En opinionsundersökning som publicerades på onsdagen visar att 59 procent av invånarna i New York anser att Cuomo bör avgå, medan 32 procent tycker att han borde fullfölja sin mandatperiod.

Men i ett videouttalande på tisdagen gjorde den 63-årige guvernören klart att han inte kommer att lämna sin post. Han förnekade samtidigt att han betett sig olämpligt.

– Verkligheten är väldigt annorlunda gentemot vad som beskrivits, sade Cuomo och hävdade att de som anklagat honom missförstått hans ord, gester och sätt att vara.

Kyssar och omfamningar

Rita Glavin, en advokat som försvarar Cuomo mot anklagelserna, har i ett skriftligt uttalande bifogat bilder som visar hur guvernören kysser och omfamnar kända politiker som Joe Biden, Barack Obama, Hillary Clinton och Nancy Pelosi – samt hans bortgångna far Mario Cuomo, som också var guvernör i New York.

Men delstatens utredning avfärdar försvaret om att Cuomos beteende bara skulle spegla ett kärleksfullt och fysiskt – men oskyldigt – sätt.