Nyheter

Afghanska styrkor kämpar mot talibanerna

Av: 

TT

Säkerhetsvakt utanför FN:s stödmission för Afghanistans (UNAMA) högkvarter i Guzara i Heratprovinsen.
Säkerhetsvakt utanför FN:s stödmission för Afghanistans (UNAMA) högkvarter i Guzara i Heratprovinsen.

NYHETER

Talibanerna fortsatte på söndagen striderna i viktiga provinshuvudstäder.

Efter att ha lagt stora delar av landsbygden under sig och tagit kontroll över viktiga gränsövergångar har talibanerna börjat rikta blicken mot landets provinshuvudstäder. Under söndagen fortsatte afghanska regeringsstyrkor att kämpa mot talibanangreppen.

Striderna har ökat över hela landet sedan början av maj, då USA-ledda utländska styrkor påbörjade sitt uttåg ur landet.

Raketattack mot flygplats

I den strategiskt och symboliskt viktiga staden Kandahar i södra Afghanistan, som i mitten av 1990-talet var talibanernas huvudstad, beskrivs striderna av en lokalpolitiker som de värsta på 20 år.

Under natten till söndagen träffade minst tre raketer stadens flygplats. Landningsbanan skadades och samtliga avgångar från flygplatsen ställdes in. Senare på dagen sade flygplatschefen Massoud Pashtun att trafiken troligtvis kan återupptas senare på söndagen.

Flygplatsen är avgörande för att staden ska kunna hindra talibanerna från att ta över. Den är också viktig för stora delar av södra Afghanistans luftskydd.

Fler strider

I näraliggande Lashkar Gah i Helmandprovinsen pågår strider och specialstyrkor har satts in, berättar Ataullah Afghan, chef för provinsrådet i Helmand, för AFP. Staden har omkring 200 000 invånare.

”Staden är i sitt värsta skick. Jag vet inte vad som kommer att hända”, säger Halim Karimi, bosatt i Lashkar Gah.

Längre västerut, nära Iran, i staden Herats utkant fortsatte strider över natten. På söndagen informerade Afghanistans försvarsdepartement att hundratals militärer hade skickats till Herat för att hjälpa till i striderna.

Omkring 100 militärer har dödats i striderna i Herat, enligt provinsguvernörens talesperson Jailani Farhad. Det är däremot svårt att bedöma det verkliga antalet döda. Både talibanerna och regeringsstyrkorna tenderar att överdriva den andra sidans dödstal.

Avfärdat talibanernas framgångar

Det militära läget i Afghanistan har i många år sett likadant ut: talibanerna har haft sin bas på glesbygden medan regeringsstyrkor kontrollerat tätorter och knutpunkter. Med några undantag har talibanerna nöjt sig med att genomföra terrordåd och enskilda mindre attacker i de hårt befästa storstäderna.

Rörelsen har visserligen ockuperat afghanska städer tidigare, men bara lyckats behålla dem en kort period.

Den afghanska regeringen har upprepade gånger under sommaren avfärdat talibanernas erövringar som utan något strategiskt värde. Men under de senaste veckorna har regeringens flygvapen försett huvudstaden Kabul med mer resurser för att bekämpa talibanerna.

Höga amerikanska tjänstemän har bekräftat att amerikansk militär har genomfört luftangrepp mot talibanerna för att hjälpa de afghanska styrkorna, skriver AFP. I september ska amerikansk militär helt ha lämnat Afghanistan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert: