Brutala dådet skakar Spanien

Publicerad 2021-07-07

En brutal attack mot en 24-årig homosexuell man har utlöst landsomfattande protester i Spanien.

Tre personer har gripits efter dödsmisshandeln av Samuel Luiz, som många misstänker var ett hatbrott.

Samuel Luiz, ett 24-årigt vårdbiträde, var ute med sina vänner i spanska A Coruña natten mot lördag, när ett gräl uppstod utanför en nattklubb.

Enligt Luiz vänner gick han ut från klubben för att ringa ett videosamtal, när två förbipasserande ska ha anklagat honom för att försöka filma dem med sin mobil, berättar vännerna för El Mundo. Luiz ska ha förklarat att han pratade med en vän, men uppges ha attackerats av en av personerna och lämnats med ett blåslaget ansikte.

Fem minuter senare ska gärningspersonen ha återvänt tillsammans med tolv andra som slog Samuel Luiz medvetslös. Han fördes till sjukhus, där han dog under lördagsmorgonen.

24-åriga Samuel Luiz slogs till döds utanför en nattklubb i spanska A Coruña. Dödsmisshandeln har väckt landsomfattande protester och krav på bättre skydd för hbtq–personer.

 

Motivet bakom dödsmisshandeln är ännu inte helt fastställt, men enligt flera vittnen, däribland Luiz vänner, ska personerna som attackerade honom ha ropat homofoba skällsord. Många misstänker därför att det var ett hatbrott.

På tisdagskvällen meddelade spansk polis att tre personer har gripits, misstänkta för den våldsamma attacken som ledde till Samuel Luiz död. De gripna personerna, två män och en kvinna, är alla mellan 20-25 år. Utredningen fortgår, och fler personer kan komma att gripas, skriver den spanska polisen i ett uttalande på Twitter.

Upprörda demonstranter tog till gatorna i bland annat i A Coruña, Madrid, Barcelona, Valencia, Salamanca, Bilbao och Zaragoza.

Stora protester

Den brutala attacken har väckt starka reaktioner i Spanien och utlöste landsomfattande protester på måndagen. Demonstrationerna arrangerades av hbtq-grupper, med syfte att kräva rättvisa för Luiz.

Demonstranterna bar skyltar med slagord som "Er homofobi dödar oss". Några politiker i Madrid har bett centralregeringen om förklaringar till varför vissa av demonstranterna i huvudstaden blev oproportionerligt hårt behandlade av kravallpolis.

Spaniens premiärminister, Pedro Sánchez, har fördömt mordet och framfört sina kondoleanser till Luiz familj och vänner.

”Jag är övertygad som att polisutredningen snart kommer att hitta de som mördade Samuel och belysa vad som hände, skrev han på Twitter på måndagen. ”Det var en våldsam och skoningslös handling. Vi kommer inte att ta ett steg bakåt när det kommer till friheter och rättigheter, och Spanien kommer inte att tolerera detta”, skriver han vidare.

José Miñones, centralregeringens representant i Galicien, sa till Radio Voz på tisdagen att till att polisen utreder om dådet hade ett homofobiskt motiv, och lade till att utredningen befinner sig i ett avgörande skede. Han sa att 15 personer har lämnat vittnesmål, och att övervakningskamerorna kommer att bidra till att klargöra vad som hände, enligt The Guardian.

Tusentals demonstranter samlades i Madrid på måndagskvällen i protest mot dödsmisshandeln av Samuel Luiz. Dådet har väckt omfattande fördömanden eftersom offrets vänner påstår att han attackerades på grund av sin sexuella läggning.

”Vi kommer inte vila”

Dådet på Samuel Luiz inträffade mindre än en vecka efter Spaniens årliga Pride-firande, och bara dagar efter att regeringen godkände ett lagförslag om att skydda och stärka Hbtq-personers rättigheter.

Spaniens största hbtq-organisation har sagt att attacken var ett bevis det våld som hbtq–personer fortfarande utsätts för. ”Vi blir misshandlade och mördade för att vi är hbtqi, skriver organisationen i ett uttalande på Twitter. ”Vi kommer inte att vila”.

Enligt en studie som publicerades av Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter förra året, hade 41 procent av de tillfrågade i Spanien varit med om någon form av trakasserier på grund av sin läggning det senaste året, skriver The Guardian. Studien visade också att 32 procent av respondenterna i Spanien ofta eller alltid undvek vissa platser med rädsla för att bli attackerade, hotade eller trakasserade på grund av att de är hbtq.

Attacken har väckt starka reaktioner i Spanien. Demonstranter med regnbågsflaggor tog till gatorna med krav på bättre skydd för hbtq-personer.

Följ ämnen i artikeln