Världsledarna samlas för klimatet – anklagas för greenwashing

Publicerad 2022-11-06

Ledare från hela världen samlas i Egypten för att finna lösningar på klimatkrisen.

Men Greta Thunberg nobbar klimattoppmötet COP27 – som sponsras av Coca-Cola.

– Vi har väldigt mycket arbete kvar, säger svenske chefsförhandlaren Mattias Frumerie.

Följ ämnen

På söndagen inleddes COP27, årets FN-förhandlingar om klimatet, i egyptiska turistorten Sharm el-Sheikh. På gästlistan står tiotusentals namn, allt från världsledare till aktivister.

Förutsättningarna är mörka. Målet i Parisavtalet är att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader – men i stället fortsätter utsläppen av växthusgaser att öka. Världen går mot en uppvärmning på 2,5 grader.

– Jag ser det som mitt jobb att tro på att vi kan hålla oss under 1,5 graders uppvärmning, men vi har väldigt mycket arbete kvar, säger svenske chefsförhandlaren Mattias Frumerie som är på plats i Sharm el-Sheikh.

Förhoppningen är att COP27 ska leda till att målsättningarna i Parisavtalet omsätts till konkret handling.

– Vi bedömer att mötet framförallt kommer att präglas av fyra frågor. Det handlar om fortsatt arbete för att få ner utsläppen, om klimatanpassning, klimatfinansiering och vad vi inom förhandlingarna kallar för skador och förluster, säger Mattias Frumerie.

 

Varningen: ”Flimret” tidigt tecken på kollaps

 

Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie.
Mötet hålls i Sharm el-Sheikh i Egypten.

USA och EU skeptiska till skadestånd

En brännande fråga är kravet på att upprätta en särskild fond för klimatskadestånd. Det handlar om att svårt drabbade länder vill ha ersättning från rika länder som orsakat klimatkrisen. Men där säger både EU och USA nej.

Sverige går in i förhandlingarna med höga förväntningar och ambitionen att belysa innovativa lösningar för att ställa om, säger Mattias Frumerie.

– Vi bygger det mycket på den berättelse vi kan förmedla från svensk sida idag med till exempel fossilfritt stål och omställning i finans- och transportsektorn.

Men trots att Sverige ligger långt fram i internationell jämförelse görs inte tillräckligt för att ställa om samhället. Med nuvarande åtgärder kommer landets klimatmål inte att nås, enligt Naturvårdsverket.

 

Fyra scenarier – två pekar mot kollaps 

Klimattoppmötet inleddes på söndagen.

Greta Thunberg: ”Greenwashing”

Klimatmötet har också mött mothugg. Greta Thunberg åker inte till Egypten och kommer med skarp kritik. Världsledarna solar sig i glansen istället för att agera, säger Thunberg till The Guardian.

– Klimatmötena används i huvudsak som en möjlighet för ledare och människor med makt att få uppmärksamhet genom att använda olika former av greenwashing.

Ett faktum som väckt starka reaktioner är att klimatmötet sponsras av det multinationella företaget Coca-Cola. Klimatorganisationer framhåller att Coca-Cola är en av världens största förbrukare av plast.

– Det är häpnadsväckande att ett företag som är så nära knutet till fossilindustrin tillåts att sponsra ett livsviktigt klimatmöte, säger Emma Priestland från organisationen Break Free From Plastic till The Guardian.

Coca-Cola försäkrar att företaget är engagerat i frågor om platsnedskräpning och hållbarhet.

När Aftonbladet pratar med chefsförhandlaren Mattias Frumerie har han ännu inte hört om läskjättens sponsring.

– Just det har jag inte uppmärksammat. Men det har funnits frågor genom åren med sponsorer som ordförandeskapet väljer, det är inget som vi andra parter är inblandade i. Sedan är det klart att vi kan påtala det på olika sätt om vi upplever att det skulle vara ett problem.

Vilket kan bli fallet.

– Det kan vi titta på, säger Frumerie.

Greta Thunberg bojkottar klimattoppmötet.

Forskaren: ”Stor skuta att vända”

Klimatmötena har hittills misslyckats med att åstadkomma den förändring som krävs. Trots det har förhandlingarna betydelse, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid universitet i Lund.

– Jag tror att vi skulle ligga betydligt sämre till utan klimatförhandlingarna. Det är viktigt för klimatarbetet. Men förstås, eftersom det är länderna som själva beslutar om vad de ska göra, så blir det viktigt vad som händer i länderna mellan mötena.

Klimatförhandlingarna kan stötta ländernas insatser, enligt Rummukainen. Trots att läget är kritiskt globalt ser klimatforskaren några ljuspunkter. Dels att energi från sol och vind blivit allt billigare. Dels att vissa länder visat att det går att pressa ner utsläppen.

– Men som sagt, det är en stor skuta att vända. Det tar tid. Då är allt arbete, varje möte, alla beslut som fattas av länder, företag och medborgare viktiga, säger Rummukainen.

Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid universitet i Lund.