”Jag tvingades prova 20 behåar framför chefen”

Publicerad 2023-05-10

De eleganta butikerna är fyllda med frasande spets och glänsande satin. Expediterna är tjänstvilliga och uppmärksamma.

Allt ser perfekt ut på ytan. Verkligheten är en annan.

Anställda på underklädeskedjan Intimissimi berättar om låga löner, extremt långa arbetspass, mobbning och skräck för cheferna.

– Jag tvingades prova 20 behåar framför chefen första dagen på jobbet, berättar en kvinna.

Bianca Ingrosso är ”svensk ambassadör” för företaget där den underbetalda personalen får skäll om de går på toaletten eller om de pratar med en kollega.

Om de klagar på lönen får de höra att det är en mycket bra lön – i Italien.

200 sekunder har pratat med 13 unga kvinnor som jobbar eller har jobbat i italienska Intimissimis butiker på olika ställen i Sverige.

200 sekunder har även tagit del av dokument, inspelningar och skärmdumpar som stöder deras berättelser.

Bara en kvinna är nöjd med sin tid på Intimissimi.

Ingen av kvinnorna vågar visa sitt ansikte. De som jobbar kvar är rädda för att cheferna ska hämnas. De som slutat är rädda för att det ska förstöra deras karriär om det kommer fram att de gått ut offentligt och klagat på en arbetsgivare.

De anställdas bild av företagets personalpolitik rimmar dåligt med det moderbolaget Calzedonia deklarerar på sin hemsida: ”Människorna som arbetar för oss är gruppens viktigaste resurs. Därför har vi konsekvent fokuserat på att skapa bästa möjliga förhållanden på arbetsplatsen”.

”Om det inte kom nån kund på två timmar blev man utskälld för att man inte hade sålt nåt”.

”Gråter hela tiden”

Kvinnorna berättar hur underbetalda anställda blir hunsade och mobbade i Intimissimis butiker.

– Det är den vidrigaste arbetsplatsen jag varit på. De är hemska.

– Folk gråter hela tiden på jobbet.

– Man var konstant rädd.

Orsaken till rädslan är cheferna, som åker runt mellan de olika butikerna och dyker upp oanmälda.

– Det var bara negativt när cheferna kom. Det var ren härskarteknik, de var ofta tysta och hälsade inte ens på oss. De bara övervakade oss. Vi var luft, säger en kvinna.

– Jag och alla jag jobbade med blev mobbade av cheferna. Jag förstod inte tidigare att vuxenmobbning är en grej. Om man sålde dåligt blev man utfryst, om det inte kom nån kund på två timmar blev man utskälld för att man inte hade sålt nåt, säger en annan.

Bianca Ingrosso är ”svensk ambassadör” för företaget.

Hängs ut i chattar

De anställda berättar om hur de bryts ner av den ständiga pressen att sälja så många och så dyra plagg som möjligt. Varje kväll efter stängning går cheferna igenom dagens resultat i en gruppchatt.

– Då nämner man den som sålt sämst. Kollegorna blir ett hot. Man snor varandras kunder.

– De som säljer dåligt får jobba mindre, cheferna ger timmarna till dem de gillar. Jag jobbade med en tjej som hade småbarn hemma och verkligen behövde pengarna. Hon var så fruktansvärt stressad och rädd att bli av med timmar så hon skrämde bort kunderna. De kände att hon var desperat. Vi andra tyckte synd om henne och gav henne våra kunder.

Timlönen för en expedit på Intimissimi ligger på 110–120 kronor. Enligt Handels kollektivavtal ska en 18-åring utan tidigare erfarenhet tjäna minst 144,20 i timmen.

110 kronor i timmen motsvarar en månadslön på cirka 12 000 kronor efter skatt.

Intimissimi har inget kollektivavtal.

En kvinna berättar hur hon, första dagen på jobbet, fick prova hela sortimentet på 20 behåar framför sin chef.

”Man lockar med Bianca”

Trots den låga lönen förväntas de anställda ständigt vara redo att jobba, ofta med kort varsel, långa pass och många dagar i sträck, i vissa fall utan att få betalt för övertiden.

En kvinna som jobbade i en mellanchefsposition säger att hon hade jobbat 18 dagar utan ledighet. När hon försov sig den nittonde dagen drog företaget in hennes bonus.

– Man lockar med bonusar, man lockar med Bianca Ingrosso men egentligen blir personalen mest utnyttjad.

De anställda berättar att de måste vara verksamma hela tiden, det duger inte att bara stå och vänta på kunder. Finns det ingenting att göra måste de hitta på någonting att göra.

– Vi kunde vika en troslåda 80 gånger.

– Allt skulle vara perfekt. Italienskt perfekt.

Behåprovning framför chefen

En kvinna berättar hur hon, första dagen på jobbet, fick prova hela sortimentet på 20 behåar framför sin chef.

– Det var inför henne och alla andra i butiken, som en show för alla. Det är klart att man måste lära sig om produkterna man säljer, men att chefen ska känna och kolla och säga vad som inte ser bra ut... Det var väldigt obekvämt, väldigt mycket kroppshets. Det är helt sjukt att man ska göra det med chefen.

– Det är den värsta arbetsplatsen jag haft. Jag skulle aldrig rekommendera någon att börja på Intimissimi, säger en kvinna med många års erfarenhet av att jobba i butik.


SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!