Amfetaminfabriker avslöjade – 15 åtalade

TT

Publicerad 2022-11-29

Polisen slog till mot ligan den 24 maj 2021. Totalt handlar åtalet om hantering av 275 kilo amfetamin och amfetaminolja, 57 kilo cannabis och stora mängder ecstasy. Arkivbild.

Stora mängder amfetamin har tillverkats i ett stall på Listerlandet i Blekinge och ett bostadshus i Osby i norra Skåne. Nu åtalas 15 personer i ett ärende där krypterade chattar återigen spelat en viktig roll.

– Anom och Sky har hjälpt till att knyta ihop verksamheten med persongalleriet, säger åklagare Marie Reutne.

Den 24 maj 2021 gjorde polisen tillslag mot ligan och sju personer frihetsberövades. Senare har ytterligare sex personer häktats och dessutom finns ytterligare två misstänkta, som är på fri fot. De fyra misstänkta huvudmännen kommer från Kristianstad.

– Jag anser att framställningen i sig sticker ut, sedan har man även bedrivit den här verksamheten i sådan omfattning att man fått fram ganska stora mängder under förhållandevis kort tid, säger kammaråklagare Marie Reutne, som är förundersökningsledare i ärendet.

”Väldigt mycket bevisning”

Totalt handlar det om hantering av 275 kilo amfetamin och amfetaminolja, 57 kilo cannabis, stora mängder ecstasy och en mindre mängd kokain. Enligt åklagaren är gatuvärdet på narkotikan, som bedöms ha varit avsedd för den svenska marknaden, 82 miljoner kronor.

Polis och åklagare har fått inblick i de åtalades kommunikation via krypteringstjänsterna Anom och Sky ECC.

– Jag bedömer att bevisläget är gott. Vi har väldigt mycket bevisning som vi kommer att presentera på ett förhoppningsvis begripligt sätt, säger Marie Reutne.

Knyter ihop säcken

Bevisningen består av flera delar, bland annat teknisk sådan och spaning som bedrivits av polisen. Med hjälp av de krypterade chattarna har man sedan fått hjälp med ytterligare en viktig pusselbit.

– Det har varit en bonus i det här ärendet. Vi har ju en betydande del annan bevisning också, men det är klart att Anom och Sky har hjälpt till att knyta ihop verksamheten och persongalleriet, på det viset har det varit viktigt.

Bland de åtalade finns två kvinnor, resten är män. Tretton av dem misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott, de resterande två åtalas för grovt skyddande av brottsling.

Rättegången kommer att hållas i säkerhetssal i Malmö tingsrätt under cirka 50 dagar.