Klubbesökarna hyllas efter skjutningen: Stoppade hatattacken

Polischefen om hjältedådet: De slogs med skytten

Publicerad 2022-11-20

Fem personer dog och 18 skadades när 22-åriga Andersen Lee Aldrich gick till attack med ett gevär på en nattklubb i Colorado Springs.

Nu hyllas de besökare som hjältemodigt lyckades stoppa skytten.

– Jag var beredd på att bli skjuten, säger bartendern Michael Anderson, 25, som blev vittne till skjutningen.

Klockan var strax före midnatt när de glada festscenerna på gayklubben Club Q i ett slag förbyttes till skräck.

Klockan 23.57 kom det första larmsamtalet om att en beväpnad gärningsman hade tagit sig in på klubben med ett gevär.

Där började han enligt polis omgående eld mot människor samtidigt som han gick längre in i lokalen.

Michael Anderson, 25, jobbade i baren under kvällen och skulle just hälla upp shots när han hörde skottlossning.

– Jag såg en person med ett vapen och duckade bakom bar medan det flög glas omkring mig, berättar han för The Mirror.

Flydde i panik

I panik flydde han ut på nattklubbens uteplats och där han gömde sig tillsammans med två andra personer medan gärningsmannen sköt mot människor inne på klubben.

– Jag var rädd att jag skulle dö Jag var beredd på att att bli skjuten när skotten plötsligt upphörde, säger han till tidningen.

Han tog sig in i lokalen igen och berättar att han såg skadade människor. Sedan berättar han – liksom flera andra vittnen på plats – att han såg skytten hållas fast av nattklubbsbesökare.

Gärningsmannen förd till sjukhus

Ingripandet beskrivs som en hjälteinsats, som troligtvis räddade många liv. Under en pressträff vid klockan 17, svensk tid, hyllades de av både polis och stadens borgmästare.

– Minst två hjältemodiga personer tog fast och slogs med den misstänkte och lyckades trycka ner honom, säger Adrian Vasquez, polischef i Colorado Springs.

Den första polisen var på plats tre minuter efter att larmet om skjutningen gick ut. Två minuter senare greps den misstänkte gärningsmannen.

Polisen går nu ut med namn på den misstänkta skytten: Andersen Lee Aldrich, en 22-årig man.

Han fördes till sjukhus strax efter att han greps, med vilka skador och hur skadorna uppkommit finns det inga uppgifter om.

– Just nu vårdas den misstänkta, men är gripen, sa Pamela Castro, vid den lokala polisen i Colorado Springs.

Polisen utreder om han har fått hjälp av andra personer för att utföra skjutningen, men har i nuläget inte några sådana uppgifter.

”Tackar våra hjältemodiga besökare”

Polisen har hittills inte uttalat sig om något misstänkt motiv. John Suthers, borgmästare, tog upp den fråga många ställer sig: om skjutningen var ett hatbrott mot hbtq-communityt.

– Våra hjärtan går till offren och deras familjer. Det är mycket vi väntar på att få svar på, om det var ett hatbrott är en del av utredningen, sa han.

Alla som befann sig på klubben under skjutningen uppmanas att kontakta polisen för att ge sina vittnesmål om kvällen. FBI har också kopplats in i polisutredningen.

Fem personer dog och 18 skadades i masskjutningen under lördagsnatten. Minst två personer har kunnat skrivas ut från sjukhuset, enligt en representant från ett av de tre sjukhus som vårdar de skadade.

Kände offer

Enligt polisen jobbar man fortfarande med att identifiera offer och att underrätta anhöriga.

Michael Anderson kände flera offer i skjutningen. Han säger att han ber för de 18 som vårdas på sjukhus efter skjutningen.

– Men vårt community är starkt och är enat. Vi ber om er andras böner och stöd, säger han.

Under morgonen har kondoleanserna strömmat in till Club Q, offren och deras anhöriga. Klubben skriver i ett uttalande på sin Facebook att man är förkrossad över attacken.

”Våra tankar är med alla offer, deras familjer och vänner. Vi tackar de snabba reaktionerna från våra hjältemodiga besökare som tog ner skytten och stoppade den här hatattacken.”

Följ ämnen i artikeln