Uppgifter: Trump åtalas för grovt brott

Publicerad 2023-04-01

Åtalet mot Donald Trump omfattar mer än 30 punkter.

Minst en av dem avser ett grovt brott som kan ge fängelse i mer än ett år, uppger nyhetsbyrån AP.

På tisdag ställs Trump inför domstolen i New York – men utan att föras dit i handbojor.

Det historiska beskedet kom sent på torsdagskvällen, svensk tid.

För första gången åtalas en före detta president för brott i USA.

Åtalspunkterna är fortfarande hemligstämplade, men enligt CNN handlar det om mer än 30 stycken. Minst en av dem gäller ett grovt brott som kan ge fängelse i mer än ett år, rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till två källor med insyn i fallet.

Trump ska infinna sig vid domstolen i New York på tisdag och har då livvakter från Secret service vid sin sida. Han kommer då att gå igen flera formella procedurer, inklusive att bli fotograferad till ett så kallat mug shot.

På fredagen meddelade hans advokat Joe Tacopina att Trump inte kommer att föras till domstolen i handbojor, något 76-åringen ska ha önskat.

– Presidenten kommer inte att ha handbojor, säger Tacopina enligt Reuters.

Donald Trump och Stomy Daniels poserar ihop 2006, på en bild från porrstjärnans Myspace-sida.

Gäller pengar till porrstjärna

Åtalet mot Donald Trump kretsar kring de 130 000 dollar som porrstjärnan Stormy Daniels fick inför valet 2016 för att hålla tyst om den påstådda affären med Trump.

Pengarna betalades ut av Trumps dåvarande advokat Michael Cohen som själv vittnat om saken inför åtalsjuryn. Trump misstänks sedan ha bokfört utlägget som utgifter för valkampanjen, något som skulle vara ett brott.

Donald Trump, som meddelat att han ställer upp i primärvalen inför presidentvalet 2024, reagerade kraftfullt under natten mot fredagen när åtalet blev känt.

Får stöd av partikolleger

Han anklagade Demokraterna för att ligga bakom och skrev att de ”gjort det otänkbara”. På fredagen fick han offentligt stöd av flera profilerade republikaner.

”I dag markeras en vändpunkt för vårt land. Anklagelserna mot Trump är ett bevis på vår rättstats död. Våra förfäder gråter. Lagen ska vara rättvis, oavsett vilket politiskt parti man tillhör. Den är inte tänkt att användas som ett vapen för att attackera sina politiska fiender”, twittrade senatorn Ted Cruz.