Busch: S har en övertro på välfärdsstaten

Publicerad 2023-04-14

Efter ett dåligt valresultat, en höst av brustna vallöften och en vinter av interna kriser vill Ebba Busch titta framåt.

När hon talade på KD-dagarna i Örebro lyfte hon fram det som hon anser skiljer Kristdemokraterna från övriga partier i Tidösamarbetet.

– Många känner stor stolthet över att vi har det här unika inflytandet, säger Ebba Busch

Ebba Busch kommer direkt från scenen för att möta journalisterna i ett av pressrummen i Conventums kongresshall i Örebro. Kontrasten kunde inte varit större – från rungande applåder och stående ovationer till bistra frågor om hur Kristdemokraterna mår egentligen.

Partiet har kämpat med sjunkande opinionssiffror och även Ebba Busch har fått se sitt förtroende dala. Vinterns svekdebatt om de försenade elstöden har vägt tungt på Busch och bara i veckan tvingades hon gå ut med att den andra omgången av elstöd, den som ska gå till hushållen i hela landet, är försenat.

Men idag vill Ebba Busch prata om kristdemokratins framgångar.

– Aldrig har Kristdemokraterna haft lika stort inflytande, säger Ebba Busch.

Det hon pratar om är att partiet gick framåt i kommun- och regionvalen. Under sitt tal räknar hon upp ett antal kommuner, de flesta av dem små och med få invånare. För här finns en del av partiets problem.

Ebba Busch på KD-dagarna i Örebro.

Svårt att stå ut

KD gick bakåt i riksdagsvalet och ligger nu under riksdagsspärren. Att då har stora framgångar i bland annat Sveriges minsta kommun Bjurholm kanske känns bra, men det vinner inga val. Problemet för KD är också att de har svårt att stå ut från sina samarbetspartier M och SD.

Därför vill Ebba Busch nu prata mer om värderingar.

– Vi har varit avgörande för att den här regeringen överhuvudtaget kunde bildas, säger Ebba Busch.

– Det stora paradigmskiftet vi står för är det inom välfärden, säger Busch.

– Det är inte Liberalerna som driver de här frågorna i förhandlingarna, det är inte Sverigedemokraterna, det är inte Moderaterna.

– Hade inte varit för oss hade vi inte haft ett förhöjt och förlängt bostadsbidrag till utsatta barnfamiljer i det här ekonomiska läget. Vi hade inte haft aspekten om familjen som avgörande, brottsbekämpande åtgärd.

– Våra fyra partier enas mycket i ordning och reda frågorna – ordning och reda i ekonomin, ordning och reda i migration, ordning och reda i brottsbekämpning – sen är det det värdeorienterade som vi adderar till detta.

Ebba Busch beskriver det som att återupprätta ett slags gemensam samhällsmoral.

Fokus på värderingar

– Det finns vissa värderingar som inte är valbara. Den diskussionen tror jag kommer återkomma i svensk politik kommande år, säger Ebba Busch.

– Våra värderingar förblir de samma, men de upplevs lite annorlunda för att samhällsproblemen förändras.

Framåt ser Ebba Busch Kristdemokraterna som drivande i att förändra hur välfärden fungerar. Så som välfärden fungerar idag kan inte lösa samhällsproblemen, menar hon.

– Ganska många människor måste känna hopp inför framtiden och känna att det finns ett realistiskt hopp om förändring.

– Där tror jag att vi har mycket att bidra med kring renoveringen av välfärdsbygget. Vi står i kontrast till Socialdemokraterna som jag tror har en övertro på välfärdsstaten. Vi kommer inte mäkta med det med de utmaningar som Sverige har.

Vill lämna krisen bakom sig

Den senaste tiden har partiet skakats av inre konflikter sedan EU-parlamentarikern Sara Skyttedal polisanmält dåvarande partisekreteraren Johan Ingerö för sexuellt ofredande. Händelsen ska ha inträffat på en efterfest för nio år sedan och ord står mot ord i frågan om vad som hände den där kvällen. Ingerö har sedan avgått.

Har krisen skadat partiet?

– Det har varit en svår historia mellan två partivänner och någonting som hänt nio år tillbaka i tiden.

– Men effekten det har på många medlemmar är att man framförallt vill prata sakpolitik. Vi finns ju inte i politiken för att prata våra opinionssiffror eller en enskild händelse mellan två partimedlemmar för nio år sedan.

– Vi finns i politiken för att göra skillnad här och nu, säger Ebba Busch.