Forskningsministern: Lagskärpning på väg

Av: TT

Publicerad:

NYHETER

Både forskningsministern och landstingsrådet i Stockholm hade gärna sett att utredningen om skandalkirurgen Paolo Macchiarini fortsatt.

Nu förbereds en lagändring.

– Ingen patient ska utsättas för experiment, säger Helene Hellmark Knutsson (S) till TT.

Skandalkirurgen Paolo Macchiarini åtalas varken för vållande till annans död eller vållande till kroppsskada efter flera uppmärksammade struprörsoperationerna på Karolinska universitetssjukhuset mellan 2011 och 2013. Det meddelade åklagarmyndigheten på en pressträff under torsdagen.

Detta då brott inte går att styrka, trots att åklagarna konstaterar att Macchiarini agerat oaktsamt och att operationerna varit allvarligt risktagande.

– Det är fel att göra som han har gjort, för han har varit oaktsam. I den bedömningen ligger att han har agerat i strid mot vetenskap och beprövad erfarenhet. Men vi kan inte bevisa att det hade blivit bättre med någon annan behandlingsmetod, säger åklagaren Jennie Nordin.

”Ingen ska utsättas för experiment”

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson säger till TT efter beskedet att lagstiftningen bör skärpas vad gäller forskningsfusk.

I december ska utredaren Gudmund Toijer lägga fram förslag om hårdare straff för den som gör sig skyldig till forskningsfusk. Påföljden är i dag maximalt sex månaders fängelse.

– Det är verkligen förskräckligt det som hänt, och vi påminns om det lidande som patienterna utsatts för. När det gäller straffansvaret är det bra att det är grundligt utrett, men det framkom ju också att brott mot etikprövning inte kunnat göras på grund av den korta preskriptionstiden, säger forskningsministern till TT och fortsätter:

– Det är oerhört viktigt att vi har ett förtroende för forskningen, och att etikprövning sker. Ingen patient ska utsättas för experiment.

”Felaktigheter har begåtts”

Ella Bohlin (KD), landstingsråd i Stockholm, är besviken över att ärendet inte kunde tas vidare.

– Det hade varit bra om det här hade kunnat prövas rättsligt och granskningen fortsatt.

Ella Bohlin har inga synpunkter på åklagarnas eller polisernas arbete, men tror att en prövning hade behövts.

– Det är helt klart så att felaktigheter har begåtts. Jag tycker att det är synd att man inte kan bevisa det och gå vidare. Om offren ska kunna få en ordentlig upprättelse tror jag att det hade varit bra om man kunnat pröva det här rättsligt.

Publicerad:

LÄS VIDARE