Skåne slutar kalla till cellprov – inför självtester

Publicerad 2020-11-02

Kvinna undersöks av gynekolog, cellprov för livmoderhalscancer.

Region Skåne kommer att sluta kalla till cellprovtagning för HPV-virus.

Istället kommer skånska kvinnor enbart genomföra självtester, med vissa undantag.

– Genom att vi erbjuder självtester gör vi det både mer flexibelt och enklare för många kvinnor, säger Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Skåne börjar med egenprovtagning för livmoderhalscancer

Region Skåne blir nu först i landet med att införa egenprovtagning för screening av HPV-viruset som kan leda till livmoderhalscancer.

Från och med hösten 2021 kommer skånska kvinnor i åldern 23-70 år inte längre att kallas till cellprovtagning till barnmorska, i stället kommer de att få ett självprovtagningskit hemskickat till brevlådan.

– Vi tar viktiga steg nu för att förenkla vardagen för många kvinnor. Livspusslet är inte alltid helt lätt att få till, genom att vi erbjuder självtester gör vi det både mer flexibelt och enklare för många kvinnor, säger Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande från regionen.

Gilbert Tribo beskriver satsningen som ett kliv mot en mer jämlik vård.

Region Skånes logotyp.

Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för Klinisk genetik och patologi i Region Skåne, skriver i pressmeddelandet att egenprovtagningen kommer att vara precis lika säkert som testerna som genomförs av barnmorska. 

– Om egenprovtagningen sedan visar spår av HPV-virus kommer kvinnan att få en kallelse till riktad cellprovtagning hos barnmorska, säger Gunilla Bodelsson.

De som inte har möjlighet att genomföra självtestet kommer att behöva kontakta regionen via vårdguiden 1177.se för att vid behov få hjälp av barnmorska.

Region Skåne har sedan 2017 skickat ut egenprovtagningskit till de kvinnor som uteblivit från sina senaste cellprovtagningar. Detta har även kunnat göras under pandemin för att minska besöken inom vården.

Följ ämnen i artikeln