Granne: ”Otrevligt att ha sovit så nära en terrorist”

Uppdaterad 2020-11-04 | Publicerad 2020-11-03

WIEN. Kujtim Fejzulai, 20, mördade fyra personer innan han själv sköts av polisen.

Några timmar senare sprängde sig polis in i hans lägenhet.

– Man tror att man är säker, men så visar det sig att grannen är en terrorist, säger Jacqueline Pauberl, 22.

Strax efter klockan åtta på måndagskvällen sköt Kujtim Fejzulai vilt omkring sig i centrala Wien. Hittills har fyra personer dött. Klockan 20.09 sköt polisen ihjäl honom.

Några timmar senare, vid halv två på natten, sprängde sig polisen in i hans lägenhet i norra Wien. När Aftonbladet kommer till platsen på tisdagskvällen är lägenheten avspärrad, och en ny ståldörr uppsatt.

Den misstänkte terroristens ytterdörr sprängdes av polis

På gården träffar vi fyra grannar, som bor på samma adress men i andra uppgångar.

– Jag var ute med hunden på gården en halvtimme tidigare. Halv två på natten hörde jag en smäll. Jag trodde det var fyrverkerier, många tonåringar leker med smällare här. Men i morse var hela gården full med poliser, och vi fick reda på att det var här han hade bott, säger Jacqueline Pauberl, 22.

– Det är chockerande, man räknar inte med att det bor sådana personer i omgivningen. Det är ofta problem med människor här i området, många är alkoholister och narkomaner, men något så hemskt hade jag absolut inte räknat med, säger Jacqueline, som själv aldrig har sett Kujtim.

Diana Dragojlovic, Jacqueline Pauberl och Daniela Andjelkovic.

En annan granne, Dominic Varadin, 23, har däremot sett honom.

– Jag såg honom här på gården varannan dag, han brukade sälja cannabis. Ibland var de tio stycken här. Några äldre damer sa till dem att sluta sälja narkotika, säger Dominic.

Född i Österrike

Kujtim var född i Österrike, men hade även nordmakedonskt pass. I april 2019 dömdes han till fängelse för att han försökt ansluta sig till IS i Syrien, men släpptes redan i december 2019 på grund av sin låga ålder, uppger österrikiska medier.

Hans försvarsadvokat Niolaus Rast säger till Oberösterreiches Volksblatt:

– Han kom från en helt vanlig familj. För mig var han en ung kille som hade otur att bli vän med fel personer. Om han hade gått till en boxningslokal i stället för en moské, så hade han blivit boxare, säger Rast.

På gården där Kujtim bodde låg ett bönerum för salafister, berättar hans grannar.

– Folk skrev under ett upprop för att stoppa bönerummet, och polisen var här. Det var ett halvår sedan. Men sedan var de där och bad igen. I morse gick polisen inte in i det rummet, kanske hade de hittat något då, säger Daniela Andjelkovic, 21.

Sedan visar hon och Jacqueline oss ner till ett källarförråd, som de säger hörde till Kujtims lägenhet. Det är fullt av diverse flaskor och gamla elkablar, och en trasig motionscykel. I ett källarförråd intill, som de också påstår tillhörde Kujtim, ligger en kniv på golvet.

Vi är lättade

Vid terrordådet i centrala Wien hade Kujtim Fejzulai med sig ett automatvapen, ett handeldvapen och en machete. Dessutom hade han ett bombbälte på sig, som visade sig vara en atrapp.

På gården nedanför den avspärrade lägenheten går känslorna höga.

– Vi är lättade att en av dem är död. Men vi vet inte hur många terrorister som bor i det här området som är på flykt, säger Daniela Andjelkovic.

Jacqueline Pauberl konstaterar att ”det här känns inte bra i magen, vi har två dagis här” och Dominic Varadin säger:

– Det är en otrevlig känsla, att ha sovit så nära en terrorist.