Förhandlingarna återupptas i fallet Ola Bini

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2020-12-16

Ola Bini. Bilden är från augusti i fjol.

Rättsprocessen i fallet med den svenske programmeraren Ola Bini fortsätter i Ecuador.

De förberedande domstolsförhandlingarna – som kan leda fram till rättegång – återupptas i huvudstaden Quito.

Förberedande förhandlingar i ärendet hölls den 3 december, och återupptas på onsdagsförmiddagen, lokal tid, efter knappt två veckors paus, säger Ola Binis pappa Dag Gustafsson som står i kontakt med sin sons försvarare.

– Anklagelserna mot honom är helt ogrundade. Han har inte gjort sig skyldig till någonting överhuvudtaget, som hans advokat också visar och kan bevisa, medan åklagaren inte kan visa upp något bevis eller indicium på att Ola skulle ha begått något brott, säger Gustafsson till TT.

Får inte lämna landet

Svenska utrikesdepartementet bekräftar att förhandlingarna återupptas under onsdagen.

– Ja, enligt den information som vi har fått. Vi har för avsikt att närvara genom vår ambassad, säger Anton Dahlquist, presskommunikatör på UD.

När förhandlingarna är avslutade ska en domare fatta beslut om bevisningen är tillräcklig för att driva åtalet vidare till rättegång.

Ola Bini greps i Quito i april i fjol, misstänkt för att utan tillstånd ha fått tillgång till data- och telekomsystem. Bini var frihetsberövad fram till i slutet av juni det året, och är sedan dess förbjuden att lämna landet.

Oron: Kan råka illa ut

Dag Gustafsson pratade med sin son senast på tisdagskvällen, och beskriver hans situation som ansträngd och jobbig.

– Å ena sidan vill han att det här ska få ett slut någon gång, att han blir friad och kan börja leva ett normalt liv igen. Å andra sidan är han orolig för att det kommer att gå vidare till rättegång och att han eventuellt råkar illa ut där, säger han.

Anton Dahlquist säger att UD ger Ola Bini konsulärt stöd.

– Det betyder att vår ambassad i Bogotá står i kontakt med mannen och att vi följer ärendet. Ambassadpersonalen har besökt honom vid flera tillfällen under tiden som han var frihetsberövad, har träffat honom vid flera tillfällen därefter och har deltagit i häktnings- och borgensförhandlingar, säger Dahlquist.

"Politiskt motiv"

Ola Bini är bekant med den fängslade Wikileaksgrundaren Julian Assange, som tidigare uppehöll sig på Ecuadors ambassad i London. Bini greps bara timmar efter det att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl.

Binis försvarare Carlos Soria har tidigare sagt till TT att rättsprocessen mot hans klient har varit politiskt motiverad från första början.