Vaccinsamordnaren: Måste förbereda för det värsta

Uppdaterad 2021-06-05 | Publicerad 2021-06-04

Sverige har slagit vaccinrekord det senaste dygnet med en toppsiffra på 151 884 vaccinationer. En rimlig siffra, tycker vaccinsamordnare Richard Bergström.

– Tegnell säger att det troligtvis inte kommer behövas en tredje dos detta året. Men jag måste förbereda mig på det värsta.

Vaccineringen i Sverige går bra. Det senaste dygnet nåddes en toppsiffra på 151 884 vaccinationer, vilket motsvarar en dos för 1,9 procent av alla vuxna svenskar.

En rimlig siffra tycker Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

– Vi har stabila vaccinleveranser, vilket är jättebra. Folkhälsomyndigheten har sagt att alla vuxna ska ha erbjudits vaccin senast den första veckan i september, vilket jag tycker låter realistiskt, säger han.

Samtidigt fortskrider Bergströms jobb som vaccinsamordnare. Vaccinleveranser kommer att fortsätta komma i stora mängder även efter september.

– Anders Tegnell säger att det troligtvis inte kommer behövas en tredje dos detta året. Men jag måste förbereda mig på det värsta – ifall vi mot förmodan behöver det.

Richard Bergström, Sveriges nationella vaccinsamordnare.

Mutationerna döps om

Richard Bergström säger också att han nu har behövt lära sig det grekiska alfabetet på nytt. Anledningen till det är att mutationerna ska döpas om.

WHO har bestämt det eftersom länderna har klagat på att mutationerna förknippas med ett visst land.

Den som tidigare ofta kallats ”den brittiska mutationen” (B.1.1.7), blir nu Alfa. Mutationen som först upptäcktes i Sydafrika (B.1.351) blir Beta och den brasilianska mutationen (P.1) blir Gamma.

Den indiska varianten som just nu sprider sig snabbt i Storbritannien delas i två understammar (B.1.617.2 och B.1.617.1) och blir Delta respektive Kappa.

– Vi får se om det får genomslag, de andra namnen har trots allt satt sin prägel.

Coronavaccin.

Måste hålla koll på ”varianter av intresse”

Bergström säger att det finns några andra mutationer som ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control, håller koll på och kallas för ”varianter av intresse”.

– Det är jätteviktigt för uppdatering av vaccin, att de skyddar mot de här varianterna också.

Bland de varianterna av intresse finns Eta som kommer från Nigeria, Epsilon från USA, Theta från Filippinerna och Kappa, en av de indiska varianterna Kappa.

Snart beger sig Bergström återigen till Sverige för interna möten och utredningar. Men innan han börjar tänka på det ska han laga middag:

– Grillade laxspett med en krämig couscous sallad!