Hundratals grindvalar strandade i Tasmanien – hälften döda

Djurexperten: ”Det är en hopplös situation”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Uppemot 500 grindvalar har fastnat på en strandbank i nordvästra Tasmanien.

Mer än hälften av valarna har nu dött och en stor räddningsoperation är i gång för att rädda så många djur som möjligt.

– Det är en kamp mot tiden, säger Tom Arnbom, djurartsexpert vid Världsnaturfonden.

Det var under måndagen som 270 strandade grindvalar upptäcktes i Macquarie Heads vid Tasmaniens västkust. Senare i veckan hittades ytterligare hundratals valar några kilometer därifrån.

En omfattande räddningsoperation har pågått sedan dess men förväntas ta flera dagar, eftersom grindvalar kan väga omkring tre ton och är därför svåra att flytta. Hittills har man lyckats rädda 70 valar från sandbanken men enligt djurexperten Tom Arnbom är situationen helt hopplös.

– De har legat på stranden i flera dagarna nu och är överhettade, de håller på att gå sönder inifrån. Så även om man lyckas lyfta ut valarna så kan de dö när de kommer längre ut till havs, säger Tom Arnbom.

Foto: AP

Starka familjeband skapar dilemma

Varför grindvalarna simmar vilse på det här sättet är oklart. En förklaring tros vara att djuren följt efter ett byte och sedan förvirrats då deras navigeringssystem via ljudvågor inte fullständigt fungerar på grunt vatten.

Dessutom är grindvalar sociala djur vilket enligt Tom Arnbom också skapar problem. Vanligtvis följer de en ledare som ofta vill samlas runt individer som är sjuka eller nödställda. Det gör att ett djurs sjukdom eller förvirring kan leda till mångas död.

Foto: AP
Foto: AP

– De här valarna är unika inom djurvärlden då söner och döttrar stannar med mammorna livet ut. Så det är ju otroligt starka familjeband och om någon blir sjuk så lämnar man inte dem, vilket är deras dilemma just nu.

Vanligt med strandade valar

Att valar strandar vid Tasmanska västkusten är inte ovanligt. Men det här första gången på tio år som mer än 50 valar strandats samtidigt.

Fram tills nu har som flest 320 stycken valar samlats på samma gång i området, vilket gör den här situationen till den största val-strandningen någonsin i Australien.

Trots den allvarliga situationen menar Tom Arnbom att grindvalarnas massdöd inte kommer få långsiktiga konsekvenser för artens överlevnad. Utöver grindvalarna i Australien finns ett stort antal i resten av världen.

Enligt honom är den stora sorgen att räddningsarbetarnas hårda arbete förmodligen är förgäves.

– Jag ser ju den här hopplösheten hos dem som försöker hjälpa valarna. De gör vad de kan men efteråt så kommer de känna att de har misslyckats, säger Tom Arnbom.

Publicerad: