Hunden som demonstrerat mot Lukasjenko i en månad

Publicerad 2020-09-19

Till och med Belarus hundar demonstrerar mot president Lukasjenko.

Golden retrievern Mika, 6, har i en månad burit på samma budskap:

– Även om jag bara är en hund kan jag räkna bättre än valkommissionen.

Demonstrationerna i Belarus har pågått sedan presidentvalet 9 augusti, eftersom de belarusiska myndigheterna utropade Aleksandr Lukasjenko till segrare och stora delar av befolkningen inte trodde på att han verkligen hade fått 80 procent av rösterna.

I staden Vitebsk gick golden retrievern Mika ut i sitt första demonstrationståg den 19 augusti tillsammans med sin matte, veterinärstudenten Elizaveta Gusakova.

Sedan dess har Mika troget burit på det efterhand alltmer sönderbitna budskapet till president Lukasjenko, i demonstration efter demonstration.

Mika tycker väldigt mycket om när andra demonstranter klappar och stryker henne över pälsen.

– Alla älskar Mika, ingen är rädd för henne, säger Elizaveta Gusakova till den belarusiska tidningen Tut.by.

Men vad händer med Mika om du blir gripen?

– Jag har pratat med vänner, som tar hand om henne i så fall. Dessutom har hon en adresslapp i halsbandet med telefonnummer till mig och mina föräldrar. Men jag tror inte det kommer att hända, säger Elizaveta.

Trots att det inte är helt lätt att bära budskapet – det är tunt, plastigt och glider ibland ur tänderna – så bär Mika ibland på det över en timme i sträck. Bollar är lättare att ha i munnen, tycker Mika.

– Vid en marsch vägrade Mika att bära budskapet. Allt beror på hennes humör. Jag tvingar henne aldrig att bära det, säger Elizaveta till Tut.by.

Veterinärstudenten tvekar inte att demonstrera, trots att hennes äldre släktingar tycker att hon inte ska lägga sig i landets politik.

– Jag står upp mot våldet, säger Elizaveta Gusakova.

Mika tillsammans med matte Elizaveta Gusakova.