Karl Hedin

Bevisen som ska fälla miljardären Karl Hedin

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Jakthärvan kring Karl Hedin, 71, har inneburit sju sorger och åtta bedrövelser för snart alla inblandade.

Nu inleds till slut början på slutet när rättegången om grovt jaktbrott drar i gång.

Här är åklagarens starkaste bevis mot miljardären.

Utredningen om grovt jaktbrott har varit lång och komplicerad, med halsbrytande vändningar och försök att få den uppskjuten bara dagar innan start.

Men nu ställs trähandelsbaronen Karl Hedin inför rätta. Åtalspunkterna är två.

  • Förberedelse till jaktbrott, grovt brott. Karl Hedin påstås av åklagaren ha tillhandahållit giftet karbofuran till en medåtalad i syfte att utrota varg genom att blanda i giftet i en mängd kött, som skulle placeras som bete i naturen. Brottet påstås ha begåtts mellan 1 januari 2013 och 26 oktober 2018.
  • Jaktbrott, grovt brott. Karl Hedin påstås tillsammans med en medåtalad ha sökt efter varg i Surahammars kommun 26 oktober 2018 i syfte att döda.

Nekar till brott

Men då såväl Karl Hedin som de övriga tre medåtalade nekar till brott är det upp till kammaråklagare Lars Magnusson att övertyga domstolen om deras skuld.

En tuff uppgift, är han medveten om, då huvudvittnet bakom den första åtalspunkten dragit tillbaka sin berättelse och lämnat helt nya förklaringar till varför hon från första början sökte upp polisen.

– Det blir naturligtvis besvärligare, men vi hoppas ju att den berättelse som hon lämnat tidigare kan läsas upp, så får tingsrätten göra en bedömning av bevisvärdet, säger Lars Magnusson.

Utredningen mot Karl Hedin inleddes då kvinnan tipsade polisen och påstod att Karl Hedin överlämnat giftet till henne och maken, som deltagit som hundförare i Karl Hedins jakter.

I förhör har maken uppgett att han och frun haft besök av Karl Hedin i sitt hem och pratat om vargfrågan och där diskuterat hur gift kan användas till att döda vargar. Senare ska hustrun ha hittat påsar med gift i brevlådan, som enligt frun placerats av Karl Hedin eller hans anställda.

Uppgifter som hon sedan alltså har tagit tillbaka.

– När det gäller gifthanteringen så berättar hon utförligt hur det har gått till, och bilden bekräftas ju av mannen i förhör när han sitter häktad, säger kammaråklagare Lars Magnusson.

Förutom förhören med kvinnan vill åklagaren visa brott genom att höra polisutredaren som inledningsvis hade kontakt med frun och visa utdrag ur böcker Karl Hedin skrivit där han redogör för hur gift kan ge nedgång i vargpopulationen.

Man kommer även visa beslag av giftet karbofuran från parets hem och undersökningar av förgiftade köttbitar som funnits i parets hem.

Karl Hedin i tingsrätten 2018.

Foto: Marcus Ericsson

Hörde fel i samtal

Efter en tids spaning och avlyssning av Karl Hedin slog polisen till i en större insats 26 oktober 2018 då man i ett samtal trott sig höra Hedin bekänna att man lyckats skjuta varg.

Men polisen som avlyssnade samtalet hade hört fel. Ingen varg hade skjutits, men i tillslaget greps Hedin och den fjärde personen som är åtalad i ärendet, en anställd till Hedin.

I samtalet med en släkting berättar Karl Hedin att han suttit med fingret på avtryckaren och att ”det var gråben” man hade sett.

I förhör har Karl Hedin uppgett att han skämtat under samtalet.

”Jag förstår ju att det låter jävla märkligt det där. Jag fabulerade att vi jagat varg”, säger han i förhöret med polisen.

”Det hela är ett skämt, ett påhitt. Vi jagade ingen varg, vi var inte ute och gjorde pass, jag har inte suttit med fingret på avtryckaren”, fortsätter Karl Hedin i förhöret.

Kammaråklagare Lars Magnusson tycker att bevisningen man har tydligt visar att Karl Hedin varit i skogen i syfte att skjuta varg.

– Det är inte bara i tanken, man är ju ute på jakt. Ibland är man lyckosam, ibland är man inte det. Jagat har man gjort i alla fall, säger Magnusson.

Bland övrig bevisning kommer åklagaren hålla förhör med de åtalade och visa utdrag ur samtalslistor som visar hur Karl Hedin och den medåtalade mannen haft kontakt under dagen. Man vill även spela upp samtal mellan Karl Hedin och andra som ska visa att Karl Hedin tidigare uppmanat till att alltid vara redo att skjuta varg om chansen uppstår.

En varg. OBS: arkivbild.

Foto: Heiko Junge/TT

Ville stoppa rättegången

Karl Hedins försvarare Sven Severin menar att åklagarens bevisning är tunn.

– Jag tycker det är ett synnerligen dåligt bevisläge för åklagaren. Särskilt när hans bärande bevisning blir föremål för en brottsutredning är stämpling till mord mot den personen som hon själv pekar ut, säger Sven Severin.

Han syftar på den utredning som pågår rörande stämpling till mord där kvinnan figurerar.

Utredningen ska ha återupptagits efter att ny bevisning i form av chattkonversationer lämnats in av Karl Hedins försvarar.

Kvinnans försvarare Thomas Jönsson begärde att förhandlingen skulle skjutas upp, men tingsrätten gick på åklagarens linje och kommer att genomföras enligt plan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Rättegången om jakthärvan kan ställas in – huvudvittne utreds för stämpling till mord

ÄMNEN I ARTIKELN

Karl Hedin

Vargar

Mord