Isländsk man har fått två nya armar

Martin Mederyd Hårdh/TT

Uppdaterad 2021-01-26 | Publicerad 2021-01-25

En skärmdump från den film som Felix Grétarsson spelade in för att visa alla islänningar sina nya armar.

En isländsk man som blev av med sina armar i en olycka för 22 år sedan har fått två nya. Operationen är den första som genomförts där två armar och ett axelparti har transplanterats på en person.

Felix Grétarsson genomgick transplantationen i Lyon, Frankrike, och visar upp sina nya kroppsdelar i ett inspelat meddelande som han riktar till sina landsmän via public service-bolaget RÚV.

– Det ser riktigt bra ut, men det säger inte allt. Jag kommer inte veta hur framgångsrik den här operationen var förrän om omkring tre år, då jag nu går in i tre års rehabilitering. Mina nerver behöver växa ut, in i armarna. Det är inte säkert att jag kommer att kunna använda dem fullt ut, säger Grétarsson i klippet.

Till en början kändes de som dockarmar med hår på som man inte kände igen, säger han vid en videopresskonferens med isländska medier. Men sedan har det känts allt bättre.

– Det konstiga är att jag tycker att de känns lite som mina gamla, säger Grétarsson.

Hittills går allt enligt plan, då händerna har full blodtillförsel. Han säger sig också kunna känna svag beröring och kunna röra överarmarna. Fantomsmärtor som han länge lidit av har dock förstärkts efter operationen.

Islänningen var med om en arbetsplatsolycka i januari 1998 där han fick en elstöt på 11 000 volt som brände genom armarna på honom. Han hamnade i koma och när han vaknade upp var armarna amputerade.

Ett läkarlag med 50 personer deltog vid transplantationen, som tog 15 timmar.