Småbarnspappan Ognjen, 42, knivmördades utanför sitt hem

Uppdaterad 2021-04-06 | Publicerad 2021-04-05

42-åriga småbarnspappan Ognjen skulle lämna en laddare till sin svärfar på en parkering utanför sitt hem.

Då blev han attackerad och ihjälhuggen med en kökskniv.

Ett ungt par var på jakt efter pengar för att finansiera sitt missbruk.

– Vi skulle komma åt värdesaker för att köpa knark men äh, nånstans slutade det ju mycket mer dramatiskt än så, säger den misstänkta mördaren i förhör.

Ognjen Kostadinovic, 42, hade precis blivit pappa när hans liv togs ifrån honom. En regnig kväll i oktober förra året skulle han möta sin svåger och svärfar på parkeringen utanför lägenheten i Hisings Backa, Göteborg.

Vid klockan 21 gick han ut och slängde sopor och ställde in barnvagnen. Sedan gick han till parkeringen och väntade på att lämna en mobilladdare till sina släktingar.

Samtidigt hade ett missbrukande par, en 22-årig man och hans 21-åriga flickvän, gett sig ut för att råna någon. De var på jakt efter pengar för att köpa droger och skulle ta ett slumpmässigt utvalt offer. Mannen bar på en kökskniv, men hävdar i förhör att han ”bara skulle skrämmas” med den.

Vid 21.20 rullade Ognjens svåger och svärfar in med bilen i bostadsområdet. Då såg svågern en allvarligt skadad man på asfalten. Han ringde 112 och uppgav att någon verkade ha blivit skjuten. Under larmsamtalet upptäckte han att det var hans systers man som låg blodig på marken.

”Då högg jag, utan att hinna tänka”

Ognjen fördes akut till sjukhus men dog senare av sina skador. De misstänkta gärningspersonerna sprang från brottsplatsen till fots. De bokade tågbiljetter till Malmö och lämnade Göteborg ett par timmar efter mordet.

– Jag fick panik liksom och i ren panik så kände jag bara att jag ville fly, säger den 22-åriga mannen i förhör.

I Malmö fortsatte de ta droger.

– Äh vad gjorde vi i Malmö, jo vi knarkade, säger han.

De misstänkta på flykt.

Tio dagar efter mordet greps paret, men misstänkta för ett rån. Då kopplades de även till mordet på Ognjen.

Nu står de åtalade för mord, respektive medhjälp till mord. Mannen misstänks ha huggit Ognjen sju gånger i överkroppen, bland annat i hjärtat och i huvudet. Kniven gick sönder i samband med den brutala attacken.

– Då högg jag, utan att hinna tänka. Vi ville ju komma åt nåns värdesaker så vi skulle kunna köpa knark men äh, nånstans slutade det ju mycket mer dramatiskt än så, säger han.

Väntade på att avtjäna fängelsestraff

Paret misstänks även för två rån som de ska ha genomfört i maj och september 2020. Mannen åtalades även för ett grovt olaga hot dagen innan mordet på Ognjen.

Mannen har ett omfattande drogmissbruk och säger i förhör att dagarna ser likadana ut.

– En jakt på droger hela tiden, säger han.

Knivbladet hittades i gräset en bit från mordplatsen.

Vid tidpunkten för mordet, samt rånet i september, var gärningsmannen dömd till skyddstillsyn för andra brott. Men eftersom han inte skött sig omvandlades det till fängelse. Det straffet hade han ännu inte börjat avtjäna när Ognjen mördades den 6 oktober.

– Jag har ju inte bara förstört den personens liv utan jag har ju förstört för alla runt omkring honom också, så det är klart att det tynger, säger mannen.

Kvinnan säger i förhör att hon varit på platsen men nekar till brott.

– Det här är en helt sjuk grej för det här är en helt oskyldig människa och jag vet att det är en oskyldig människa. Han var på fel plats vid fel tillfälle, säger hon i förhör.

Aftonbladet har varit i kontakt med Ognjens anhöriga som godkänner publicering av namn och bild.

Ognjen med dottern Anastasija.