Regeringen vill sprida Sluta skjut

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2021-04-14

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sluta skjut-projektet är en fungerande metod. Arkivbild.

Regeringen skjuter till pengar till projektet Sluta skjut. Justitieminister Morgan Johansson (S) tycker att alla kommuner drabbade av sprängdåd och skottlossningar borde vara intresserade.

"Sluta skjut" sjösattes som ett pilotprojekt i Malmö under 2018 för att få ned det grövsta, gängkriminella våldet. Programmet avslutades förra året med vad politiker beskriver som gott resultat.

Projektet har en amerikansk förlaga och bygger på en strategi som kallas Group Violence Intervention (GVI) – eller gruppvåldsintervention.

Den går ut på att samla de mest brottsbelastade individerna och erbjuda dem ett val: antingen gå med i avhopparverksamhet, eller bli jagad av samhällets samlade resurser.

Pengar till Brå

Nu vill regeringen att fler kommuner ska implementera projektet. Därför satsar man tillsammans med C och L sex miljoner kronor på Brottsförebyggande rådet (Brå) i vårändringsbudgeten.

– Jag hoppas att en handfull kommuner kan haka på. Göteborg har kommunstyrelsebeslut på det och det finns stort intresse från Uppsala. Men jag hoppas att det kan bli fler, säger justitieminister Morgan Johansson.

Projektets effekt har studerats av Malmö universitet på uppdrag av Brå. Det står klart att 97 skjutningar genomfördes före Sluta skjut och 52 skjutningar efter, från och med november 2018 till februari 2020. Men minskningen hade redan börjat när projektet sjösattes.

Däremot konstaterar forskarna att medan antalet skjutningar i Malmö gått ner, så är läget oförändrat i Stockholm och Uppsala.

Avhopparverksamhet

Morgan Johansson kallar det en fungerande metod. Han hoppas och tycker att alla kommuner som har problem med skottlossningar och sprängdåd bör vara intresserade.

– Jag tror att de kommuner som haft problem med skjutningar och sprängningar är de som borde vara särskilt intresserade av detta.

För att lyckas behöver kommunerna ha eller vara beredda att bygga upp en bra avhopparverksamhet, framhåller han. Kommunen måste satsa och det krävs resurser från Kriminalvården och Polisen.

TT: Sex miljoner kronor är inte jättemycket pengar?

– Det här är bara projektpengarna, sedan sätter vi av stora pengar till de ansvariga myndigheterna, säger Morgan Johansson.

Följ ämnen i artikeln