Skåne hoppas på fler doser med specialsprutor

TT

Publicerad 2021-04-26

Skåne hoppas få ut en extra dos, en sjunde, ur varje flaska med Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 – tack vare en speciell sorts spruta. Arkivbild.

I veckan väntas Region Skåne få stora leveranser av specialsprutor som minskar vaccinsvinnet genom möjligheten att få ut en extra, sjunde dos, ur vaccinflaskorna från Pfizer-Biontech, rapporter Sveriges Radio Ekot.

– Vi räknar med att man i de flesta fall kommer att få ut sju doser, men det är viktigt för oss att det är sju fulla doser, så att vi inte riskerar att ge för lite vaccin, säger Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren till radion.

Specialsprutorna har testats på Skåne universitetssjukhus med bra resultat och regionen har nu lyckats få tag på så pass många sprutor att man hoppas kunna öka antalet Pfizerdoser med 17 procent.

Varje flaska med Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 beräknas ge sex doser, men flera andra länder, som till exempel Danmark, har ofta lyckats få ut en sjunde dos.

I Sverige säger de flesta av landets regioner att de aldrig eller sällan har lyckats få ut så många doser, men flera skriver till Ekot att de ständigt letar bättre sprutor.

Följ ämnen i artikeln