Färre vaccineras i utsatta områden – Tegnell kritisk

Stockholms vaccinsamordnare: Komplext och utmanande

Publicerad 2021-04-30

Färre vaccintider bokas fortfarande i Rinkeby jämfört med Nacka – och andelen vaccinerade är fortsatt lägre.

Enligt Folkhälsomyndigheten är färre utrikesfödda vaccinerade jämfört med svenskfödda.

– Vi har pekat på hur viktigt det är att prioritera de här grupperna och nu har vi gjort en snabb analys om man har nått dem och det har man inte gjort, säger Anders Tegnell.

Några personer står med rejält avstånd till varandra i väntan på att få gå in i vaccinationslokalen i Rinkeby i Stockholm. Det är en liten skolgympasal som för tillfället har förvandlats till en vaccinationsmottagning.

I entrén står värden, en ung kvinna, för att dirigera människor att sprita händerna och ta på sig ett munskydd innan de går vidare för att registrera sig i receptionen.

Det är många ur personalen som är på plats och arbetar – men det tycks vara en lugn dag. Totalt fanns 400 vaccinationstider tillgängliga på vaccinationscentret i Rinkeby på torsdagen. På förmiddagen var en tredjedel bokade enligt Kry, som öppnat vaccinationsmottagningen på uppdrag av Region Stockholm.

För två veckor sedan öppnades vaccinationscenter i både Rinkeby och Nacka. Enligt Kry bokas färre tiden i Rinkeby, samtidigt som det är nästan fullbokat i Nacka.

– Den här dagen har ungefär hälften av tiderna varit bokade i Rinkeby. Och i Nacka har det varit i stort sett fullbokat. Det är så det ser ut och har sett ut de senaste veckorna, säger Marie Christoffersson, vaccinsamordnare på Kry.

Folk köar utanför vaccinlokalen i Rinkeby.

Färre vaccinerade i utsatta områden

I en del av lokalen förbereder sjuksköterskorna vaccinen. Den här dagen vaccinerar man med Astra Zenecas och Pfizers.

Boende i utsatta områden har drabbats särskilt hårt under pandemin och skulle därför prioriteras i samtliga faser av vaccinationen.

I början gick doserna till utsatta områden i högre utsträckning och tidigt hade man en relativt hög andel vaccinerade.

Men som Aftonbladet tidigare rapporterat har nu en lägre andel i utsatta områden vaccinerats trots att det i Folkhälsomyndighetens plan står att dessa ska prioriteras.

Den senaste lägesrapporten från Region Stockholm visar bland annat följande:

  • Andelen 75 år och äldre som vaccinerats med en första dos i Rinkeby-Kista: 74,9 procent.
  • Andelen 75 år och äldre som vaccinerats med en första dos i Nacka: 87 procent.
  • Andelen 65 år och äldre som vaccinerats med en första dos i Rinkeby-Kista: 64,2 procent.
  • Andelen 65 år och äldre som vaccinerats med en första dos i Nacka: 76,8 procent.

”Bestämde mig för att ta det”

En av dem som bokat tid på mottagningen i Rinkeby är 67-årige Mahmood, som är på mottagningen tillsammans med sin dotter.

– Vi bokade tid samma dag, mina kompisar hade tagit det så jag bestämde mig också för att ta det, säger Mahmood.

Han sitter på en stol och väntar på sin tur. Det tar sin lilla tid. En sköterska informerar och ställer några frågor innan det är dags sticka sprutan i armen.

– Är du vänster eller högerhänt? frågar sköterskan.

– Högerhänt!, svarar Mahmood och får ett stick i överarmen.

Det går snabbt, på några sekunder. Sedan får han slå sig ner i ett väntrum där han för säkerhets skull får vänta i 15 minuter, om han skulle få en reaktion på vaccinet.

Mahmood säger att han tycker det är viktigt att ta vaccinet – han vill inte bli sjuk i corona, och tvekade inte att ta sprutan.

En annan som kommer ut bakom de vita skärmarna är Elisabeth. Även hon har fått ett stick i armen.

– Det gick jättebra, nu ska jag vänta i sex veckor, säger hon.

I Nacka sker vaccineringen i en stor lokal. Den här dagen är det nästan fullbokat. En som fått vaccin på vaccincentret i Nacka är 64-årige Jan-Erik Ahlström.

– Jag bokade tid i tisdags, så det gick fort. Allting gick bra i dag, säger han.

Thyberg: Det är komplext

Magnus Thyberg är vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Rinkeby-Kista ligger i botten vad gäller andelen vaccinerade. Regionen vet att det är ett område som varit hårt drabbat under pandemin och skulle vara prioriterat – varför är det lägre andel vaccinerade där?

– Det är komplext och utmanande att nå ut med information. Vi har gjort en stor rad insatser vad gäller information där vi till exempel har haft hälsoinformatörer på plats i våra utsatta områden för diskussioner, säger Magnus Thyberg.

Handlar det är bara om information? Borde ni gjort någonting annorlunda?

– Vi tror att det finns flera komponenter. Jag tänker att det handlar om tilltro till myndigheter, det är en del som vi arbetar med. Vi ser att vi behöver vara mycket mer närvarande där.

Är det inte ett misslyckande från regionens sida?

– Vi ser inte att vi är färdiga än, vi är i början av vaccinationen. Vi kommer behöva arbeta hårt och länge med vaccinationen för att vi ska få en hög vaccinationstäckning i hela regionen. Det är inte så att vi är färdiga på något vis, säger Magnus Thyberg.

Magnus Thyberg säger att det varit svårt att nå ut med informationen i de utsatta områdena.

Tegnell: Har inte lyckats nå grupperna

Enligt Folkhälsomyndigheten är andelen som vaccinerar sig färre bland utrikesfödda.

Enligt myndighetens nationella vaccinationsregister är vaccinationstäckningen 91 procent bland personer som är födda i Sverige. Lägst andel vaccinerade är personer födda i Nordafrika, där bara 59 procent hittills vaccinerats.

– Vi har pekat på hur viktigt det är att prioritera de här grupperna och nu har vi gjort en snabb analys om man har nått dem och det har man inte gjort. Vi vet inte orsakerna bakom det här än så länge utan vi måste göra fler studier, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

Han menar att det behövs fler insatser från regioner och kommuner.

– Just nu att det är viktigt att vi går ut med informationen så fort som möjligt under den här vaccinationskampanjen för att skicka signalen till olika regioner och kommuner om att det behövs mer insatser för att man ska tillgängliggöra vaccinet för de här grupperna på ett bra sätt, säger Anders Tegnell.

Senare på torsdagen meddelade Region Stockholm att man kommer att vidta åtgärder för att öka vaccinationstakten i områden med låg vaccinationstäckning.

 

Anders Tegnell.

PODD Coronakatastrofens Indien

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen