Boende: ”Kände lukten av rök inne i lägenheten”

Publicerad 2021-04-27

En kraftig brand bröt ut i ett flerfamiljshus i Jakobsberg på tisdagen.

Boende möttes av rök i trappuppgången och fick snabbt evakueras.

– Jag vaknade av stress och kände lukten av rök inne i lägenheten, säger Suham Gamal.

Den svarta röken syntes på långt håll på vägarna i riktning mot Jakobsberg. Utanför ett lägenhetsområde står människor och bevittnar den kraftiga branden på taket av ett flerfamiljshus som bröt ut på tisdagsförmiddagen. 

Det var strax efter klockan 10 som räddningstjänsten larmades till platsen efter en brand på taket av flerfamiljshuset. Flera enheter från räddningstjänsten var på plats tillsammans med polis och ambulans. Ett stort område fick även spärras av.

Boende i fastigheten har fått evakueras.

Suham Gamal väcktes av ett telefonsamtal och sprang direkt till en kompis.

”Kände lukten i lägenheten”

Suham står utanför avspärrningarna och ser på samtidigt som släckningsarbetet pågår. Hon väcktes av ett telefonsamtal från en kompis som utifrån såg att det brann på taket.

– Jag vaknade av stress och kände lukten av rök inne i lägenheten. Så jag sprang direkt till min kompis. Jag hade ju ingen aning, jag sov ju och visste ingenting. Sen sprang jag ut och då stod polisen där, säger Suham Gamal.

Hon sprang ut från lägenheten när hon upptäckte vad som hade hänt. Suham Gamal berättar att hon såg flera brandmän på plats och blev skärrad av händelsen.

– Det är väldigt hemskt faktiskt. Vi kommer inte få sova hemma nu, sen får vi se vad som händer. Om det är rökskadat så kommer vi inte kunna vara där, säger Suham Gamal.

Tidigt berättade räddningstjänsten att branden var utom kontroll och det fanns en spridningsrisk. Boende uppmanades att stänga fönster, dörrar och ventilation vid obehag. Räddningstjänsten gick även ut med ett VMA.

Strax efter klockan två på eftermiddagen kom beskedet att branden var under kontroll.

Tre personer fick föras till sjukhus med lindrigare skador. Enligt polisen har branden troligen uppkommit i samband med att det pågick ett arbete på eller i fastigheten.

En kraftig brand bröt ut i ett flerfamiljshus i Jakobsberg på tisdagen.

”Var rädd”

Shanja vaknade av att någon knackade på dörren och sa att hon snabbt måste ut ur lägenheten.

– Jag kände lukten av rök och kollade ut och såg att det var massa folk utanför och brandkåren. Då berättade de att det brann uppe på taket, säger hon och fortsätter:

– Jag var rädd att det var vår lägenhet som började brinna. Jag visste inte, jag var stressad och visste ju inte vad det var som brann, säger Shanja.

Drygt 50 brandmän arbetade på platsen frö att bekämpa elden och en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet har inletts. Även trafiken påverkades under en tid.

Järfälla kommun har öppnat upp en lokal som de evakuerade kunde gå till. De har även flyttat på elever i närliggande skola och förskola.

Det är i nuläget oklart vad som orsakade branden.

En kraftig brand bröt ut i ett flerfamiljshus i Jakobsberg på tisdagen.

Följ ämnen i artikeln