Grattis Aftonbladets Johanna Frändén ...

Uppdaterad 2022-04-12 | Publicerad 2022-04-11

Johanna Frändén.

... som tilldelats den franska nationalförtjänstorden Ordre National du Mérite.

Följ ämnen
Ukraina

Inledningsvis: Grattis!

– Tack!

Vad är det du har dekorerats med?

– Det är en fransk orden. Jag har fått en ganska stor medalj som den franska ambassadören har satt på mitt kavajslag.

I motiveringen går att läsa att du genom ”enastående analys och stilistisk framställan” har stärkt banden mellan Frankrike och Sverige. Hur känns det?

– Det känns väldigt ärofyllt och roligt tycker jag, både att det uppmärksammas och att man visar att också skribenter kan ha den påverkan. Annars är det ofta diplomater eller militär eller liknande som får den här orden.

För dig har det varit mycket presidentval i Frankrike senaste tiden – blir det Macron eller Le Pen?

– Det är en jättetuff fråga. Jag tror att det är lite skrällvarning för Marine Le Pen den här gången. Framförallt tror jag inte att det är avgjort, som vissa verkar tro. De närmsta veckorna blir väldigt avgörande beroende på hur kandidaterna sköter sig.

Vad väntar härnäst?

– Jag ser fram emot damernas fotbolls-EM i sommar där jag ska vara med på ett hörn. Sedan ska Champions League-finalen ska gå i Paris istället för Sankt Petersburg efter Rysslands invasion av Ukraina. Det kommer bli en höjdpunkt också.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Då önskar jag att alla som tilltalar mig ska säga riddare Johanna Frändén, för det blir man av den här orden. Det är min högst personliga önskan.