Färre utsätts för brott – men bedrägerierna ökar

Ny trygghetsundersökning från Brå

Publicerad 2021-10-12

Misshandel och stöld går ner, men de anmälda försäljningsbedrägerierna ökar.

Det visar den nationella trygghetsundersökningen från Brå, Brottsförebyggande rådet.

– Sannolikt har pandemin påverkat, säger utredaren Sofie Lifvin.

Coronan har gjort avtryck på kriminaliteten. Förra året minskade anmälningarna av en lång rad brott. Det gäller bland annat misshandel, personrån och cykelstölder.

– Vi har hållit oss hemma mer under pandemin vilket kan antas ha bidragit till att utsattheten för den typen av brott har minskat, säger Sofie Lifvin, utredare på Brå, Brottsförebyggande rådet, i en kommentar.

På tisdagen släppte myndigheten årets upplaga av den nationella trygghetsundersökningen. Där uppger 20,2 procent av befolkningen att de utsatts för brott under 2020. 2019 var den siffran 22,6 procent.

Fler bedrägerier

Antalet anmälda försäljningsbedrägerier går dock i motsatt riktning. 5,5 procent av befolkningen säger sig ha råkat ut för ett sådant brott 2020. Det är en ökning med 0,4 procentenheter jämfört med året innan.

”Sett till utvecklingen över tid syns en svagt uppåtgående trend under hela mätperioden”, noterar Brå i rapporten.

Även här är coronan sannolikt en bidragande faktor:

”De begränsningar som pandemin medfört kan ha lett till en ökning av brott som ofta sker via internet.”

Stora skillnader mellan könen

Trygghetsundersökningen visar också att det finns stora skillnader mellan könen och olika åldergrupper. Kvinnor i åldrarna 16–24 år är mest utsatta för sexualbrott och nätkränkning. Unga män står för den största delen av anmälningarna om misshandel och personrån.

Brå har genomfört den nationella trygghetsundersökningen sedan 2006. Kartläggningen bygger på webb- och postenkäter som skickas ut till ett urval av 200 000 personer som är mellan 16 och 84 år gamla.

Polisavspärrning efter ett rån. OBS: Arkivbild.
Polisavspärrning efter ett rån. (Arkivbild)