Beskedet: Morgan Johansson får sitta kvar

Publicerad 2022-06-07

Morgan Johansson får sitta kvar som justitieminister.

Det står klart efter tisdagens misstroendeomröstning i riksdagen.

174 röstade ja och 97 röstade nej.

Morgan Johansson får sitta kvar som justitieminister. Tisdagens misstroendeomröstning i riksdagen resulterade i att justitieministern fick tillräckligt med röster för att kunna sitta kvar på posten.

175 röster behövdes för att avsätta Morgan Johansson. Röstningen i riksdagen slutade med 174 ja, 97 nej, 70 avstår och åtta frånvarande.

Beskedet innebär att regeringen inte kommer att avgå, något som statsminister Magdalena Andersson hotade med efter att misstroendet väcktes.

– Sverige är i utsatt läge och behöver en handlingskraftig regering. Det är därför bra att justitieministern kan fortsätta sitt arbete, säger statsministern på en presskonferens efter omröstningen.

Hon kritiserade även tajmingen med misstroendeförklaringen.

– Man har valt att skapa osäkerhet i en tid när Sverige behöver ledarskap, gemenskap och sammanhållning, säger hon.

Ebba Busch var besviken över att Morgan Johansson fick sitta kvar efter omröstningen.

– Det var viktigare att rädda kvar en justitieminister som misslyckats i kampen mot gängkriminaliteten och som blivit prickad i stället för att bli av med en politisk vilde som påverkar vår Natoansökan, säger KD:s partiledare till Aftonbladet.

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson var besviken över utfallet i riksdagen.

– I ett normalt land hade justitieministern avgått självmant, annars hade statsministern avsatt honom. Med en enda marginal sitter han kvar nu. Vi underskattar allvaret i den här frågan nu, säger han.

Splittrade åsikter

Inför omröstningen talade partierna inför riksdagen och det var splittrade åsikter som yttrades. Centerpartiets partiledare Annie Lööf var besviken över att tajmingen på omröstningen.

– Det pågår ett krig två timmar bort från Sveriges gräns. Freden i Europa är hotad och vi är mitt inne i en känslig Natoprocess. Då väljer flera av våra partier att förklara misstroende mot en minister. Det är en synnerligen illa vald tidpunkt, sa hon.

Sverigedemokraternas ledamot Henrik Vinge var hård i sin kritik mot justitieministern.

– Det finns röster som säger att det är oansvarigt att fälla Morgan Johansson nu, men varje dag han sitter kvar är en förlorad kamp mot kriminaliteten. Att inte göra allt som står i vår makt för att vända denna utveckling vore att svika medborgarna. Det är vår plikt att agera, sa han inför omröstningen.

Texten uppdateras.