Lukasjenko vaken på natten - tänker på migranterna

Uppdaterad 2021-11-12 | Publicerad 2021-11-10

President Aleksandr Lukasjenko hävdar att han kan inte sova för att han oroar sig så mycket för migranterna vid Belarus och Polens gräns, rapporterar nyhetsbyrån Belta.

– Jag vaknade mitt i natten och tänkte att det hemskaste i deras hemländer inte är krig, utan bristen på framtidstro, sade diktatorn på tisdagen.

Sedan övergick han till att minnas sina goda vänner Muammar Kadaffi och Saddam Hussein.

I en stor intervju med den ryske journalisten och militärexperten Igor Korotjenko, publicerad av den statliga belarusiska nyhetsbyrån Belta dagen efter att flera tusen migranter ledsagats av belarusisk militär till polska gränsen, hävdar Belarus president att västvärlden har sig själv att skylla: västs invasioner av Irak, Afghanistan och andra länder har skapat flyktingströmmarna, enligt Lukasjenko.

– Ödeläggelsen av en rad länder i Mellanöstern skedde mitt framför ögonen på mig. Jag hade mycket nära och bra relationer till Muammar Kadaffi, Saddam Hussein och Hafez Assad.

– De var stora tänkare. De ledde sina länder, men mördades av skurkarna från väst, menar Lukasjenko i intervjun.

Belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko säger sig inte kunna sova av oro för migranterna som sitter fast vid gränsen till Polen.

Han anser att västvärlden har förstört möjligheterna till ett anständigt liv i Libyen, Syrien, Tunisien, Irak och Afghanistan. Det var därför han vaknade häromnatten och tänkte på migranterna från dessa länder som nu befinner sig i Belarus, säger han i intervjun:

– Vilken framtid har deras barn? De kan inte få någon utbildning. Deras liv är hemska, hopplösa. Det är därför de försöker få ett bättre liv, säger Lukasjenko.

Han säger i intervjun att EU-länderna själva bjudit in migranterna till Europa, till exempel Angela Merkel 2015:

– Nu vill migranterna ta sig genom Belarus. De kommer till oss helt lagligt, till Minsks flygplats som väst inte låter sina flygbolag trafikera längre.

– I stället kommer flygplanen från Mellanöstern hit, från länderna som väst har bombat sönder. Väst ville kväva oss. Okej, då flyger vi till Ryssland, Kina och östern i stället. Men inte ett enda flygplan från vårt flygbolag Belavia kommer hit med migranter. De kommer i Boeing-plan, hävdar Lukasjenko.

Flyktingar sitter fast vid gränsen mellan de två länderna.

Hotar med Ryssland

Diktatorn kommenterar också situationen vid polsk-belarusiska gränsen, och påstår att polackerna slåss mot migranterna, bland annat med stridsvagnen Leopard:

– Våra helikoptrar flyger inte över migranterna på 20-30 meters höjd. De skrämmer barnen. Sådana är de i väst, och har alltid varit, säger Lukasjenko, som anklagar Polen för att ha deltagit i kriget mot Irak och nu inte ens kan ta emot 2000 flyktingar.

Aleksandr Lukasjenko hotar indirekt med ett ryskt ingripande i migrantkrisen. Först konstaterar han att Belarus inte tänker gå till anfall mot Polen, men säger sedan:

– Om vi gör något fel, om vi snubblar, så involveras genast Ryssland. Det är en stor kärnvapenmakt. Jag är ingen dumskalle, jag vet vart det kan leda.

Aleksandr Lukasjenko hävdar i intervjun att EU-länderna gått till attack mot Belarus för att dölja sina egna svårigheter:

– Storbritannien och Frankrike svämmar över av problem. Deras medborgare är inte nöjda. Hur hanterar ledarna det? Jo, de utnämner någon annan till skurk, säger Aleksandr Lukasjenko till journalisten Igor Korotjenko, som efter intervjun intygade att Belarus president är en ”enastående ledare”.

Medierådgivaren Paul Ronge kommenterar Aleksandr Lukasjenkos propagandaspridning här.

Flyktingar övernattar vid gränsen mellan Belarus och Polen.