Åklagare: Anmälan bygger på tidningsartikel

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2021-09-16

Moderaten Hanif Bali har polisanmälts för försök till utnyttjande av barn för sexuell posering. Tipset till polisen var anonymt och baseras på uppgifter i en tidningsartikel, säger chefsåklagare Maria Sterup.

– Jag kan bekräfta att vi har fått in en polisanmälan mot den här namngivne riksdagsmannen, säger Maria Sterup, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren.

Den anonyma anmälan kom in under onsdagen och är baserad på Expressens uppgifter om att Hanif Bali ska ha uppmanat flickan att skicka bilder av sexuell karaktär till honom. Han själv förnekar detta bestämt.

Anonymt

– Polisanmälan bygger på det här anonyma tipset som enbart består av en tidningsartikel som är inskickad till polismyndigheten. Utifrån tidningsartikeln har vi då rubricerat det här påstådda brottet som försök till utnyttjande av barn för sexuell posering, säger Maria Sterup.

Hon har inte beslutat om det ska inledas en förundersökning och än är det inte heller aktuellt att hålla förhör.

– Beslut angående förundersökning blir inte i dag, det kan jag säga, inte i någon riktning.

Hanif Bali har skrivit på Facebook att flickan kontaktade honom för två år sedan och att de då diskuterade politik. Senare ska hon ha velat ha hjälp med studier och privata angelägenheter.

Hanif Bali, riksdagspolitiker för Moderaterna. Arkivbild.

”Jag är oskyldig”

”När det framkom att personen i fråga ville ha en annan relation borde jag avslutat konversationen direkt. När påstötningarna blev mer explicita gjorde jag det däremot klart att något annat än en vänskapsrelation där jag agerat som mentor inte kunde bli aktuell”, skriver han.

”Jag har gott om bevis som visar att jag är oskyldig till det jag anklagats för och att detta snarare rör sig om en komplott av meningsmotståndare där en ung person fått agera som bricka i spelet”.

Parallellt med polisutredningen gör Moderaterna en egen utredning av Hanif Bali med anledning av uppgifterna. Partiet har beslutat att Bali kan vara kvar i tjänst medan utredningen pågår.