Headshotligan planerade brutalt rån – åtta personer döms

Publicerad 2022-04-27

Det kriminella gänget Headshotligan hade planen klar: råna en förmögen företagsman på Östermalm.

En kvinnlig insider som arbetade hos företagsmannen blev gängens väg in – men polisens spaning satte stopp för vad som kunde ha slutat i ett brutalt rån.

Samtliga åtta som åtalades döms nu.

Headshotligan hade planen klar.

Med silvertejp skulle de binda fast den förmögne företagsmannen inne i hans bostad på Östermalm och därefter genomföra rånet.

Inne i våningen skulle de råna mannen och hans familj på klockor, smycken och dyra väskor. De misstänkta ska ha pratat om att tjäna tre till fem miljoner kronor på det planerade rånet.

Det fanns även en tydlig uppdelning kring vilka som skulle genomsöka lägenheten och vilka som skulle ta lyxprylar från bostaden.

Utklädda i DHL- budkläder och munskydd skulle rånarna slå till. Vad personerna däremot inte visste var att de hade lurats rakt in i polisens fälla.

Vad personerna inte visste var att polisen under en längre tid haft spaning på dem och istället lurades de rakt in i polisens fälla.

Åtta personer åtalades i mars och nu meddelar Stockholms tingsrätt sin dom.

Samtliga döms

Samtliga döms varav sex av de åtalade för förberedelse till inbrottsstöld till tre års fängelse. En person döms till tre års fängelse för att ha anstiftat brottet.

En person döms för medhjälp till brottet till två års fängelse.

”Enligt tingsrätten ska gärningen bedömas som förberedelse till inbrottsstöld och inte försök till grovt rån, vilket åklagaren i första hand hade yrkat ansvar för. De tilltalade hade nämligen inte nått tillräckligt långt i utförandet av brottsplanen för att den s.k. försökspunkten ska anses uppfylld”, skriver tingsrätten i domen.

Åklagaren hade i första hand yrkat på försök, alternativt förberedelse till grovt rån eller rån och i andra hand till inbrottsstöld.

Samtliga har nekat till brott.

Här grips de misstänkta DHL-rånarna.

Träffade gängmedlem på Tinder

Den 19 november förra året, mitt i morgontrafiken, ryckte polisen ut i en dramatisk biljakt som inleddes på Östermalm i centrala Stockholm.

Jakten avslutades med att en BMW prejades av en polisbil och fyra män som färdades i bilen kunde gripas. Flera personer blev vittnen till ingripandet.

I centrum för det planerade rånet stod en kvinnlig insider som arbetade hos företagsmannen.

Kvinnan har i förhör berättat att hon kom i kontakt en av gängmedlemmarna genom Tinder.

Kvinnan berättade då att hon känt honom i drygt ett år.

”Jag träffade han på Tinder så vi har varit lite fram och tillbaka men inget, inget seriöst så där vi har träffats lite då och då”, har kvinnan sagt i förhör.

I utredningen skriver polisen att en av de misstänkta har tack vare den kvinnliga insidern kunnat få mycket detaljerad information och kartläggning av familjen samt deras bostad och rutiner.

Polisen hade spaning

Under en längre tid hade polisen haft spaning på Headshotligan och deras planer.

Här grips en av de misstänkta.

Polisen fattade tidigt misstankar om att Headshotligan planerade ett grovt rån. Vid minst sex tillfällen ska de ha träffats i anslutning till platsen där rånet planerades, framgår det i polisens utredning.

Polisen beskriver Headshotligan i sin utredning:

”Nätverket har historisk varit inblandade i flera skjutningar, grova vapenbrott och grova stölder.”

Följ ämnen i artikeln