Putinkritiker misstänks ha förgiftats – för andra gången

Av: Alexandra Carlsson Tenitskaja

Publicerad:
Oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza (till vänster), som arbetade ihop med mördade Boris Nemtsov, intensivvårdas nu i Moskva efter en kollaps. Uppgifter gör gällande att han bär spår av förgiftning och att läkarna ska ha bekräftat detta.
Foto: IVAN SEKRETAREV / TT / NTB Scanpix
Oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza (till vänster), som arbetade ihop med mördade Boris Nemtsov, intensivvårdas nu i Moskva efter en kollaps. Uppgifter gör gällande att han bär spår av förgiftning och att läkarna ska ha bekräftat detta.

Den ryske journalisten och Putinkritikern Vladimir Kara-Murza den yngre misstänks ha förgiftats – för andra gången på två år.

Vladimir Kara-Murza den yngre är journalist och var även nära vän till den mördade oppositionsledaren Boris Nemtsov som öppet kritiserade Putin. Vladimir Kara-Murza den yngre är dessutom administratör för organisationen ”Ett öppet Ryssland” som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter. Han ska även ha varit drivande i visning av en dokumentärfilm om Boris Nemtsov.

”Inte särskilt omtyckt av regeringsmakten”

Den 4 februari insjuknade Kara-Murza plötsligt och kördes akut till sjukhus. Hans advokat har skrivit på Facebook Kara-Murza diagnosticerats med ”Förgiftning med okänd substans”.

Detta är andra gången på två år som journalisten blir förgiftad, senast i maj 2015. Då ska han ha blivit så illa däran att han drabbades av njursvikt och var nära att mista livet. Nu har rysk polis inlett en utredning gällande omständigheterna kring journalistens plötsliga insjuknande.

Boris Vishnevskij som är representant för oppositionspartiet ”Yabloko” säger till tidningen RBK att han tror att det skulle kunna röra sig om ett mordförsök.

– Min enda tanke kring det här är att det skulle kunna ha att göra med Kara-Murzas engagemang i ”Det öppna Ryssland”, samt att han har drivit kampanj för dokumentärfilmen om Boris Nemtsov, som är, för att uttrycka sig vagt, inte särskilt omtyckt av den nuvarande makten.

Ligger nedsövd

För närvarande är Vladimir Kara-Murzas tillstånd allvarligt men stabilt. Sedan ungefär en vecka tillbaka ska han ligga nedsövd i så kallad ”konstgjord koma”. Journalistens fru, Yevgenia Kara-Murza har sagt till nyhetsbyrån AP att hon är övertygad om att hennes man har blivit förgiftad.

– Läkarna på sjukhuset sa till mig att han blivit förgiftad med en okänd substans.

Nu kommer Kara-Murzas familj att skicka prover till en klinik i Israel för att ta reda på vad för substans han förgiftats av.

Publicerad: