Ebba, 7, höll på att dö av ehec

Uppdaterad 2018-08-16 | Publicerad 2005-09-11

Pappa Jens: Vi upplevde helvetet på jorden

MALMÖ

Ebba Holm hade sjuårskalas i går. Hon har överlevt ehecbakterien.

-När hon smittats upplevde vi helvetet på jorden, berättar föräldrarna Jens och Karin Holm i Malmö.

Det har gått fyra år sedan Ebba smittades, i dag mår hon bra. Hennes njurar fungerar utmärkt igen, men hon går på regelbundna kontroller på barnsjukhuset.

-Jag kommer inte ihåg något alls från när jag var sjuk, säger hon.

Men föräldrarna minns skräckdygnen.

-Jag hade precis kommit hem från Indien och drabbades av diarée, berättar Jens Holm. Ebba fick också magproblem, jag trodde jag smittat henne och vi åkte båda till sjukhuset för att ta prover.

Fick isoleras

-Det visade sig att jag hade turistmage, men hos Ebba hade de upptäckt ehec-bakterier och hon måste omedelbart in på isolering. Hon mådde inte så dåligt då men blev snabbt sämre när hon blev inlagd. Att hon mår bra i dag beror främst på att hon redan fanns på sjukhuset när förgiftningen satte i gång.

Ebba utvecklade det värsta stadiet av förgiftningen vilket innebar att redan första natten slogs hela blodbanan ut och hennes njurar slutade att fungera.

-Hon intensivvårdades i tio dygn och läkarna tvingades varje dag byta hennes blodplastma. Hon hade totalt njurstopp.

-Under hela den tiden var hon själv helt borta, likblek och orkeslös. Det var ett stort läkarlag som arbetade med henne, folk sköt på sina semestrar för att vara med och försöka rädda henne. Det var fantastiskt. Hennes journaler för de här dagarna är två decimeter tjocka.

Jens Holm förklarar att det inte är tarmbakterien i sig som är livsfarlig utan att vissa av kroppens funktioner slås ut och inte klarar av giftet. Dessutom ökar riskerna eftersom blodet inte koagulerar.

Besökte djurpark

Det är inte hundraprocentigt klarlagt hur Ebba smittats men allt talar för att det inträffade i samband med ett besök på en djurpark ett par dagar innan hon blev sjuk.

-Hon var då inne bland getterna och de andra smådjuren på ett minizoo.

Läs mer:

Tidigare:

Pelle Tagesson

Följ ämnen i artikeln