Polen

Polens premiärminister nobbar Israel

Av: 

TT

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki är i nytt ordkrig med Israel. Här lägger han en krans vid koncentrationslägret Auschwitz. Arkivbild.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki är i nytt ordkrig med Israel. Här lägger han en krans vid koncentrationslägret Auschwitz. Arkivbild.

NYHETER

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki ställer in sin planerade resa till Israel efter att Israels dito Benjamin Netanyahu kommenterat Polens roll i Förintelsen.

Den så kallade Visegradgruppen (Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien) ska träffas i Jerusalem nästa vecka. Polen kommer i stället att representeras av utrikesministern Jacek Czaputowicz, har Morawiecki meddelat Netanyahu per telefon.

Den israeliska tidningen The Jerusalem Post publicerade citat från Benjamin Netanyahu där han sade att "polackerna samarbetade med tyskarna" i Förintelsen under andra världskriget. Premiärministern har senare sagt att han blev felciterad och att han inte pekat ut alla polacker som skyldiga.

I Polen har frågan om polsk inblandning i den nazityska ockupationsmaktens massmord aktualiserats på senare år, när den högerkonservativa regeringen velat framhäva att även icke-judiska polacker föll offer för Nazitysklands grymheter. Den har bland annat förbjudit användandet av termer som "polska dödsläger", vilket väckt oro i Israel, där man befarat att det då inte längre blir möjligt att tala om polacker som hjälpte nazisterna att utföra sina brott.

Morawiecki och Netanyahu har haft offentliga ordkrig i frågan tidigare. Förra året rasade Netanyahu när Morawiecki uttalade sig om "judiska förövare" under Förintelsen.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Polen drar sig ur möte i Israel

ÄMNEN I ARTIKELN

Polen

Israel

Benjamin Netanyahu

Förintelsen