Löfven om dödade Eric: ”En oerhörd tragik”

Av: Adam Westin, Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Fallet med Eric Torell, som hade en leksakspistol och sköts till döds av polis har blivit en världsnyhet.

För första gången uttalar sig nu statsminister Stefan Löfven.

– Det är naturligtvis en oerhörd tragik. Jag blir riktigt, riktigt bedrövad när jag läser om Eric, säger Stefan Löfven.

Eric Torell, 20, med Downs syndrom dog i torsdags morse, efter att polisen skjutit verkanseld i vad man upplevde som en hotfull situation.

Enligt uppgifter till Aftonbladet avlossade tre poliser skott, och händelsen utreds nu av Särskilda åklagarkammaren.

– Det är naturligtvis en oerhörd tragik. Jag blir riktigt, riktigt bedrövad när jag läser om Eric. För hans familj måste det naturligtvis vara ofattbart. Jag kan som statsminister inte uttala mig i de enskilda fall, utan det måste följa en utredning av vad det var som hände och varför det fick den här tragiska utgången.

Hur ser du på att detta är den sjätte dödliga polisskjutningen i år?

– Alla utredningar måste tas var för sig. Vi måste se resultatet av dem innan vi kan dra några slutsatser, säger Stefan Löfven.

Även Moderatledaren Ulf Kristersson tycker att det är en djupt tragisk händelse.

– Helt förfärligt, helt förfärligt. Det är mycket tragiskt, jag tänker mycket på den pojkens mamma. Men naturligtvis också på de poliser som på goda grunder genomgår en väldigt noggrann undersökning av detta. Det är helt förskräckligt.

”Samtidigt ser vi mer våld mot poliser”

Inte heller Ulf Kristersson vill dra några slutsatser av att sex personer skjutits till döds av polis vid olika ingripanden i år – fler än något tidigare år under den period som polisen fört statistik.

– Samtidigt ser vi i dag mer av våld i samhället och mer av våld som möter poliser. Det krävs naturligtvis en extremt noggrann undersökning av vad som har hänt i det här fallet. Men jag lider verkligen med den familjen, säger Ulf Kristersson.

Publicerad:

LÄS VIDARE