Cecilia Wikström: Jag är avsatt

TT

Publicerad 2019-03-09

Liberalerna lyfter bort Cecilia Wikström som toppnamn på sin EU-vallista.

– Jag är avsatt, jag har inte valt det ena eller det andra. Jag vill understryka det, säger Cecilia Wikström på en pressträff.

I praktiken har partistyrelsen petat henne från jobbet som första namn i EU-parlamentet genom att ställa ett ultimatum till henne: Antingen EU-platsen eller sina styrelseuppdrag i Beijer-Alma respektive Elekta.

– Vi har vädjat till henne att stå på vår lista och avsäga sig uppdragen, men hon har valt att behålla uppdragen, säger partisekreteraren Maria Arnholm till TT.

TT: Varför väljer hon börsbolagen framför att vara ert förstanamn till EU-valet?

– Det är ett övervägande som hon har gjort och som jag tycker att hon ska svara på.

Inte förena

Enligt partistyrelsen så går det inte att förena uppdraget i EU-parlamentet med styrelseposter i aktiebolag, eftersom risken finns att det uppstår osäkerhet kring vem man egentligen representerar.

Det innebär att det kastas en skugga över Cecilia Wikströms arbete även under nuvarande mandatperiod.

– Vi borde självklart ha gjort en etikprövning innan hon tog de här uppdragen, det är ett misstag som vi har begått. Men det bästa är att rätta till ett misstag, säger Maria Arnholm.

– Vi ska välja en ny etta på vår lista.

Wikström själv anser inte att hon ställdes inför något val.

– Jag är avsatt, jag har inte valt det ena eller det andra. Jag vill understryka det, säger Cecilia Wikström på en pressträff.

Hon hade tidigare fått frågan om att ingå i "ett par bolagsstyrelser", och säger att hon kollade med regelverket och inte såg några problem med detta. Hon understyrker att många tunga EU-politiker har liknande uppdrag.

– Det var inte självklart att ställa upp för en tredje mandatperiod, men jag gjorde det för att partiets siffror inte såg nåt vidare ut. Jag blev enträget förfrågad, säger hon.

Inte haft synpunkter

Liberalernas valberedning och partiledning har tidigare inte haft synpunkter på Wikströms styrelseuppdrag i bolagen Beijer-Alma och Elekta. Men sedan nyhetssajten Politico och SVT rapporterat om att hon får 70 000 kronor i månaden i ersättning, samtidigt som hon har heltidsuppdrag som EU-parlamentariker, har de tänkt om.

– Det finns stor anledning till självkritik. Valberedningen har sagt att man gjorde en felbedömning, och jag tar också på mig ansvar för det, säger Maria Arnholm.

Hon upprepar också att partistyrelsen "vädjat" till Cecilia Wikström att stanna kvar och vara ett viktigt vallok under kommande valrörelse.

– Det här ställer naturligtvis till det för oss, men vi slipper diskussionen om lojalitetskonflikt, säger Arnholm.

Cecilia Wikström har varit EU-parlamentariker sedan 2009 och har även figurerat i diskussionen om tänkbara efterträdare till partiledaren Jan Björklund.

Undvika intressekonflikter

Att som parlamentariker ha sidopuppdrag är tillåtet så länge intäkterna redovisas, vilket Wikström har gjort. Ledamöter uppmanas däremot att undvika intressekonflikter.

Partisekreterare Maria Arnholm levererade beskedet precis före öppnandet av Liberalernas riksmöte, som hålls i Västerås under lördag och söndag. Där samlas 600 partimedlemmar för uppladdning inför EU-valet.

Men det är ett skadeskjutet parti efter regeringsbildningen som nu dansar limbo under riksdagsspärren, med en avgående partiledare utan en självklar efterträdare i sikte. Dessutom med två färska "affärer" som detonerat lagom till riksmötet – förutom Cecilia Wikströms sidojobb även turerna kring riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahls (L) boende.

Följ ämnen i artikeln