Stockholm Pride 2018

Här sätts det upp samkönade trafikljus

Av: 

Miriam Bratt

NYHETER

För andra året i rad ska det sättas upp Pride-inspirerade trafiksignaler under festivalen i Stockholm.

Nu berättar trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) att han kan tänka sig att ha de unika signalerna uppe mer permanent.

– Vi borde inte behöva skruva ner dem bara för att Europride slutar, säger han till Stockholm Direkt.

I år hålls Europride i Sverige för tredje gången. Och inför festligheterna i Stockholm som börjar i slutet av juli kommer de Pride-inspirerade trafiksignalerna sättas upp igen, skriver Stockholm Direkt.

Dessutom öppnar myndigheten nu upp för att behålla trafikljusen permanent.

Trafikljusen föreställer samkönade par och fanns för första gången förra året lagom till Stockholms Pridefestival. De var placerade omkring Östermalms IP där de flesta festligheter äger rum under Pride-veckan.

– Vi fick mycket stor respons och den var genomgående positiv, sedan finns det alltid såna som stör sig. En del klagade på pengarna men det blev mycket billigare än beräknat och det är absolut värt pengarna att göra det här. Det är viktigt att visa upp att vi är en modern, levande stad som är tolerant, ett Stockholm för alla, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till Stockholm Direkt.

Kostade 38 000 kronor

Insatsen kostade 38 000 förra året, trots en beräknad kostnad på 100 000 kronor. I år räknar man med en ännu lägre kostnad på 30 000 kronor, eftersom det i år bara blir tre trafiksignalsanläggningar som ska bytas ut på grund av vägarbeten.

Trafiksignalerna kommer att vara igång 26 juli till 6 augusti, vilket innebär att de sätts upp en dag innan Europride och tas bort en dag efter.

”Kan tänka mig att ha dem uppe året runt”

När lokaltidningen frågar Daniel Helldén (MP) om det kan bli aktuellt att byta ut flera trafikljus svarar han:

– Inte i dagsläget, men vi har de här linserna i lager och kan sätta upp dem igen. Men jag kan konstatera att trafikkontoret gör bedömningen att de följer vägmärkesförordningen och jag skulle kunna tänka mig att ha dem uppe året runt. Då skulle till exempel stockholmarna kunna få bestämma var det skulle vara mest lämpligt att ha såna hbtq-inspirerade korsningar. Vi borde inte behöva skruva ner dem bara för att Europride slutar.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

LÄS VIDARE

Stockholm Pride 2018: Din guide till festen

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm Pride 2018

Stockholm

Trafik

Pride