”En dubbel – nej tack!”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-20

Victoria vill inte gifta sig på samma dag som Madeleine

SÄVAR. Kronprinsessan Victoria tackar nej till dubbelbröllop med lillasyster Madeleine.

Men kungen avslöjar sin plan för de storslagna bröllopen.

– Det ska bli krut och rök.

Det dånar och brakar. En tjock krutdimma vilar över ängarna i Sävar utanför Umeå. Kungen, drottningen och kronprinsessan Victoria sitter på första parkett när skådespelare dramatiserar scener från det stora slaget 1809.

”Krut och rök”

När Aftonbladet möter kungaparet och Victoria efter uppvisningen skämtar kungen och avslöjar sin plan för prinsessornas bröllop.

– Det ska bli krut och rök då också! Jodå!

Sedan Madeleines och Jonas Bergströms förlovning blev offentlig för en och en halv vecka sedan har kungaparet inte uttalat sig om sina döttrars bröllop. Men under resan till Norrland uttrycker de sin lycka.

”Väldigt glada”

– Vi är så klart väldigt glada, säger drottningen.

I går fick hon och kungen sällskap av kronprinsessan på jobbet. När Aftonbladet frågar Victoria om det inte kan bli ett dubbelbröllop nästa sommar, skrattar hon stort.

– Nej tack!

I kungliga sammanhang är det otänkbart med dubbelbröllop. Marknadsföringskraften i prinsessbröllopen är enormt stor. Men framför allt vill Madeleine och Victoria, precis som alla andra blivande brudar, sätta sin egen prägel på vigseln. Båda har väntat i över sju år på att få gifta sig.

– Bröllopen kommer att sändas ut över hela världen så det är en gigantisk marknadsföringsinsats, säger vice statsminister Maud Olofsson, som också är med på resan.

Ska stötta sina fruar

Hon ser bara fördelar med två kungliga vigslar under samma år. Dessutom gillar hon att både Daniel och Jonas är män som vill stötta sina fruar.

– Jag hoppas att båda paren kan visa hur ett jämställt förhållande kan vara, säger Maud Olofsson.

Daniel Westling var inte med på resan. Han deltar inte i sådana här officiella sammanhang förrän han och Victoria är gifta.

Men efter den 19 juni nästa år kommer hans viktigaste uppgift vara att stötta kronprinsessan i hennes arbete.