Assad lovar upptrappning: ”Ska krossa terrorismen”

Publicerad 2018-04-14

I natt svensk tid genomförde USA, Frankrike och Storbritannien ett militärt angrepp mot Syrien.

Enligt Pentagon ska flera kemvapenanläggningar ha träffats – utan att civila eller några av Syriens allierade ska ha kommit till skada.

I ett uttalande kallar Rysslands president Vladimir Putin attacken för ”aggressiv” – och kallar till krismöte med FN:s säkerhetsråd.

Assad meddelar att han nu har för avsikt att trappa upp kampen mot terrorism i landet, skriver Reuters.

Rysslands president Vladimir Putin kallar attacken i Syrien för aggressiv.

Rysslands president Vladimir Putin kallar i ett uttalande de USA-ledda robotangreppen mot Syrien för en ”aggressiv handling mot en självständig stat”.

Putin säger att Ryssland ska kalla till krismöte med FN:s säkerhetsråd för att diskutera de "aggressiva ingreppen av USA och dess allierade”.

”Ryssland fördömer kraftigt attacken mot Syrien, där ryska soldater hjälper regimen i kampen mot terrorism”, står det i uttalandet, enligt rapporter från ryska nyhetsbyråer.

Lovar trappa upp

Syriens president Bashar al-Assad lovar efter attacken ”att trappa upp kampen – och krossa terrorismen i landets alla hörn”, enligt Reuters.

Presidenten hävdar att den USA-ledda attacken ägde rum efter att västvärlden insett att man ”förlorat kontroll och trovärdighet” i konflikten.

”Förolämpa Rysslands president otillåtet”

Ett par timmar efter de allierades attack mot Bashar al-Assads regim i Syrien lade Anatoly Antonov, Rysslands ambassadör i USA, upp ett skriftligt uttalande på sin Facebook-sida, uppger CNN.

Där anklagar han USA, Storbritannien och Frankrike för att ha verkställt ett ”förutbestämt scenario” – och varnar för att det kommer få konsekvenser vars ansvar kommer landa på Washington, London och Paris.

– Att förolämpa Rysslands president är oacceptabelt och otillåtet, skriver Antonov i uttalandet.

Anatoly Antonov anklagar också USA för att sakna moral när man själv innehar stora mängder egna kemiska vapen.

Syrien: ”Brutal, barbarisk aggression”

Syriens utrikesdepartement fördömer attacken och hävdar att den syftar till att stoppa Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) från att utreda den misstänkta gasattacken som inträffade förra helgen.

Syrien kallar insatsen, som skadat minst tre civila, för en ”brutal, barbarisk aggression”.

De menar dock att attacken inte påverkar deras kamp mot militanta rebeller.

Iran fördömer angreppen

Irans utrikesdepartement fördömer nattens militära angrepp i Syrien, enligt landets statliga nyhetsbyrå:

”Attacken är ett uppenbart brott mot internationella lagar, och ignorerar Syriens självständighet och territoriella integritet”, säger Bahram Qasemi, talesperson för Irans utrikesdepartement.