Löfven tilll New York – ska träffa Ban Ki Moon

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Statsminister Stefan Löfven (S)

Det är Stefan Löfvens (S) första resa utanför Europa sedan han tillträdde som statsminister.

I kväll åker han till New York för att vara med när FN:s generalförsamling håller möte med anledning av Barnkonventionens 25-årsjubiléum.

På schemat står dessutom möten med Drottning Silvia och USA:s förra utrikesminister Hillary Clinton.

Efter valet har Stefan Löfven fått ägna mycket tid åt att först sy ihop en regering med Miljöpartiet och sedan förhandla fram en budget där även Vänsterpartiet ingick i förhandlingarna. Han har dock hunnit med ett par utlandsresor i tjänsten, bland annat till Milano, Bryssel, Finland och flera baltstater.

I kväll lämnar han Sverige för sin första resa utanför Europa som statsminister, till New York i USA. Anledningen är att FN:s generalförsamling samlas för ett högnivåmöte med anledning av Barnkonventionens 25-årsjubiléum. Med på resan är också barnminister Åsa Regnér (S).

Ska träffa Ban ki-Moon

Under resan träffar Löfven bland annat FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

– Med Ban Ki-moon ska statsministern tala om arbetet för att nå ett tillräckligt ambitiöst globalt klimatavtal i Paris nästa år, utvecklingen av nya hållbara utvecklingsmål samt internationell jämställdhetspolitik. De kommer även att tala om åtgärder för att möta Ebola-krisen och svenska bidrag till FN:s freds- och säkerhetsarbete, säger Löfvens pressekreterare Erik Nises.

Statsministern har ett intensivt schema, även utöver FN-mötet, under de tre dagarna i New York. På onsdag ska han först föresläsa om den nordiska modellen och träffa studenter på New York University. På kvällen ska han träffa USA:s före detta utrikesminister Hillary Clinton för ett möte på Clinton Foundation.

– Med Hillary Rodham Clinton ska statsministern tala om arbetet för att nå ett tillräckligt ambitiöst globalt klimatavtal i Paris nästa år och utvecklingen av nya hållbara utvecklingsmål, säger Erik Nises.

Tar vid där Reinfeldt slutar

På torsdag ska Stefan Löfven träffa Drottning Silvia för ett möte på FN:s högkvarter. Senare samma dag håller han presskonferens tillsammans med Åsa Regnér. På fredag ska Löfven intervjuas i tv-kanalen Bloombergs affärsprogram "Street Smart". Efter det gör han ett besök och får en rundtur på Bronx High School of Science.

Resan avslutas med ett besök på Svenskamerikanska handelskammaren.

Löfvens företrädare på posten som statsminister, Fredrik Reinfeldt (M), åkte på sin sista utlandsresa till New York. Då för att deltaga i FN:s klimatmöte.

Publicerad: