Sista chansen att skjuta raketer

Elias Arvidsson/TT

Uppdaterad 2018-12-31 | Publicerad 2018-12-28

Från och med sommaren 2019 blir det förbjudet att skjuta raketer på pinne utan tillstånd. Årets nyårsafton blir därmed sista chansen att utan lov skicka upp en vanlig raket utan att få böter.

Raketer är för många nära förknippat med en glad fest på årets sista dag men raketer orsakar även problem och olyckor varje år. En ny tillståndsplikt ska nu förhoppningsvis göra tiden kring nyårsafton mer säker.

– Det här är en produkt som är överrepresenterad när det gäller personskador, säger Ann-Sofie Eriksson enhetschef för säker hantering av farliga ämnen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till TT.

Det nya tillståndskravet för att hantera raketer på pinne har varit på gång länge men börjar gälla den 1 juni 2019. Redan i dag finns ett förbud mot smällare, tyngre raketer och miniraketer, berättar Ann-Sofie Eriksson.

– Vi såg att även vanliga raketer skapar olyckor och ibland används de på fel sätt. Människor riktar och skjuter dem på varandra, säger hon.

Raketer i olyckstopp

Enligt MSB:s statistik står raketer för nästan 40 procent av fyrverkerirelaterade olyckor där människor besökt sjukhus. Brännskador på händer, ansikte och ögon är vanliga, något som märks av på Sahlgrenska i Göteborg.

– Ungefär en fjärdedel av fallen, är skador mot ögon och ögonlock. Det händer varje år att ett antal människor förlorar synen på ett öga efter nyår, säger Madeleine Zetterberg, överläkare och tillförordnad verksamhetschef för ögonsjukvården på Sahlgrenska, till GP.

Branschens initiativ

Branschen har varit drivande i tillståndsfrågan och redan förra året slutade medlemmarna i Sveriges fyrverkeribranschförbund att köpa in raketer. De förväntar sig en negativ effekt på försäljningen.

– Det är en skada som medlemsföretagen är beredda att ta och eftersom vi haft en bra övergångstid så har vi kunnat minimera de ekonomiska skadorna, säger Erik Nilsson, ordförande i Sveriges fyrverkeribranschförbund, till TT.

TT: Varför tror du att raketer på pinne orsakar fler olyckor än andra fyrverkerier?

– Det är något vi funderat på mycket. Men sannolikt har det att göra med riktningsproblem, att vissa inte har ordentliga avskjutningsanordningar utan ställer den i en flaska som tippar och då skjuts den iväg längs backen. Vi har ingen statistik på det här men vi vet att raketer på pinne är överrepresenterade i olycksfallen.

Norge har gått före

I Norge har tillståndsplikt för raketer funnits många år, samtidigt som affärerna fortsatt att gå bra.

– Försäljningen ökar i Norge trots att marknaden för raketer inte finns kvar och samtidigt minskar olycksfall från fyrverkerier. Det är konstigt att Sverige inte har infört det här tidigare, säger Anders Sture på Svea-fyrverkeri, sedan länge aktiv i fyrverkeribranschen i Norge, till TT.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln