JK vill granska Quick-fallen

Publicerad 2012-05-23

Quick under en rekonstruktion av mordet på Gry Storvik, Thomas Quick på sjukhuset i Säter samt åklagare Christer van der Kwast längst till höger.

Justitiekansler Anna Skarhed kan komma att göra en ny undersökning om rättsfallen med Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, skriver Norrländska Socialdemokraten.

- I efterhand kan vi konstatera att det uppenbarligen inte gjordes korrekta bedömningar, säger Anna Skarhed till tidningen.

– När resningsprocessen är avslutad är det inte omöjligt – snarare rimligt, säger Anna Skarhed.

Tidningen skriver också att justitieombudsmannen Hans-Gunnar Axberger nu avskriver förre överåklagaren Christer van der Kwasts JO-anmälningar mot två åklagarkollegor som rekommenderat resning i ett av Quicks mordfall.

"Misslyckande för rättstaten"

Enligt NSD anser den tidigare justitiekanslern Göran Lambertz och den nuvarande Anna Skarhed att fallet Thomas Quick skadar det svenska rättsväsendet.

- Varje felaktig dom är en för mycket. Självklart är detta olyckligt för både Thomas Quick (läs: Sture Bergwall) och för alla anhöriga som har drabbats. Om det blir fler ogillande domar kan man konstatera att rättsstaten har misslyckats och vi står utan fastställd gärningsman i mordfallen. Det är ett trauma, säger Anna Skarhed till NSD.

Erkände mord

Thomas Quick, som 2002 bytte namn till Sture Bergwall dömdes till rättspsykiatrisk vård för åtta mord i sex olika rättegångar 1994-2001. I samband med en dom 1991 fick han rättspsykiatrisk behandling och påstod då under sina terapimöten att han mellan åren 1964-1990 begått ett 20-tal mord i Sverige och Norge.

Ville ha mediciner

Dessa påståenden har sedan legat till grund för morddomarna. För fyra år sedan, 2008, tog Sture Bergwall tillbaka sina tidigare erkännanden och menade att dessa endast hade varit ett sätt för att få mediciner och uppmärksamhet.

Sture Bergwall har sedan frikänts för två mord 2010 och 2011. Ytterligare två resningar är gjorda.