Kandidaten ljög – hånas av Trump

Publicerad 2015-11-07

Ben Carson ljög om militärskolan Fick svidande kritik av partikamraten

Ben Carson, en av de mer populära republikanska presidentkandidaterna, har ertappats med att ljuga om sin militära bakgrund.

Nu får han svidande kritik av sin främsta motståndare, Donald Trump.

– WOW, bara en av många lögner av Ben Carson, twittrade miljardären på fredagen.

Fredagen blev en hektisk dag för den republikanska presidentkandidaten Ben Carson och hans pressavdelning. Carson har under flera år hävdat att han som tonåring blev erbjuden ett ”fullt stipendium” till den prestigefyllda militärskolan West Point. I sin självbiografi, ”Gifted Hands” från 1996 skrev Carson att han träffade den högt uppsatte generalen William Westmoreland på en middag 1969. Generalen ska ha blivit så imponerad av Carson att han erbjöd honom att börja på skolan så fort han ville – och få utbildningen betald.

Har aldrig antagits

Under fredagen kunde dock den amerikanska sajten Politico avslöja att Carson aldrig blivit antagen – eller ens ansökt till den högt ansedda militärskolan. Vidare avslöjades att det inte finns något särskilt ”fullt stipendium” på West Point, alla som antas till skolan får nämligen allt betalt för sig.

– Om han skulle ha ansökt så hade vi haft papper på det, säger Theresa Brinkerhoff, talesperson för West Point, till Politico.

Ben Carsons största motståndare, Donald Trump, har den senaste tiden fått se sig förbisprungen av neurokirurgen från Detroit i flera opinionsundersökningar. När dagens avslöjanden om Carson briserade var miljardären inte sen att gå ut och håna sin partikamrat och rival.

– WOW, bara en av många lögner av Ben Carson! Stor story, twittrade han.

”Varför granskar ni inte Obama?”

På fredagskvällen fick Carson nog av rapporteringen om hans (icke-existerande) West Point-bakgrund. På en presskonferens gick han till hårt angrepp mot det samlade reporteruppbådet och kallade rapporteringen för ”en häxjakt”. I stället för att bemöta kritiken försökte han vända fokus mot den sittande presidenten, Barack Obama. Carson anklagade medierna för att inte ha granskat Obama alls lika hårt som honom själv. Han pekade till exempel på att Obamas skolgång aldrig granskats ordentligt.

–  Kan någon snälla berätta varför ni inte granskat det? Det jag kommer ihåg är att folk sa ”Åh, det pratar vi inte om”, sa Ben Carson enligt Time.

Kan påverka presidentvalet

Carson sa också på presskonferensen att han aldrig sagt att han fick ett fullt stipendium utan att det erbjöds honom informellt.

Vidare sa han att medierna kommer att fortsätta med sina försök att sänka honom.

– Nästa vecka kommer det vara en lärare som säger att jag kissade på mig, sa han på presskonferensen.

Lögner om det militära brukar inte ses med blida ögon i USA. Speciellt inte i det republikanska lägret. Nu tror flera tyckare på den amerikanska högerkanten, enligt Washington Post, att den här storyn kommer att bli svår för Carson att sopa under mattan – och att det kan påverka hans chanser att bli USA:s nästa president.