Jonsson (C) sågar ministerns tankar om fettskatt

Publicerad 2015-05-07

Det har blossat upp ett fettbråk i politiken.

I går öppnade folkhälsominister Gabriel Wikström för en fettskatt för att få bukt med den accelererande andelen överviktiga i Sverige.

Nu får han rejält mothugg.

– Han har inte fattat någonting, säger Anders W Jonsson (C), barnläkare och talesperson i sociala frågor.

LÄS MER: Länderna som blir tjockast i Europa

Det var efter Världshälsoorganisationen WHO:s larmrapport om att Sverige är ett av de länder där fetman ökar snabbast som Gabriel Wikström, minister för sjukvård, folkhälsa och idrott (S), slog fast att fettskatt kan vara värd att tänka över.

– Det är inget vi tittar på just nu men man kan inte utesluta det i framtiden. Om den här utvecklingen går i den här riktningen har vi ett stort folkhälsoproblem framför oss och då gäller det att vända på alla stenar, sa han.

Enligt rapporten kommer drygt var fjärde svensk man, 26 procent, att vara fet om 15 år. För kvinnor kommer andelen vara 22 procent.

”Skott i luften”

Anders W Jonsson dömer dock helt ut tankarna på en fettskatt på ohälsosamma matvaror som ett sätt att få bukt med problemet.

– Det är ett riktigt skott i luften, säger han.

Enligt C-företrädaren är Gabriel Wikström helt ute och cyklar.

– Det visar att han inte har fattat någonting. Han har väldigt grunda kunskaper om han tror att en fettskatt är det som påverkar människors beteende, säger Jonsson.

I stället handlar det om att utjämna skillnader mellan människor i grunden, anser han.

– Man måste satsa på utbildning och få ner arbetslösheten, uppmuntra elever i skolan till att röra sig mer och att öka kunskapen kring kost och motion via grundskolan och genom förebyggande arbete via mödra- och barnhälsovård.

"Hellre mer idrott"

Anders W Jonsson tror inte heller på andra liknande förslag som att slopa momsen på grönsaker.

– Det är inte sånt som får folk att välja kålrotssoppa i stället för att gå och köpa ett hamburgermål, säger han.

Att Gabriel Wikström tidigare initierat en kommission för jämlik hälsa får dock tummen upp av Jonsson.

– Det är ett bra beslut som jag applåderar, säger han.

Även moderaten Johan Forssell, vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, har reagerat starkt emot folkhälsoministerns uttalanden.

– Jag delar känslan av att den ökade fetman oroar, men höjda skatter löser inte alla samhällsproblem. Gabriel Wikström borde prata mer med sig själv i rollen som idrottsminister och föreslå mer idrott i skolan. Alliansen förslog detta i vårt valmanifest eftersom våra ungdomar skulle må bra av det.

  Experterna: Så blir du av med bukfetman