Inga sprängmedel hittade vid arenan

Uppdaterad 2016-02-21 | Publicerad 2015-11-17

På tisdagskvällen skulle Tyskland möta Nederländerna i fotboll. Men bara dryga timmen före match evakuerades stadion i Hannover och matchen ställdes in.

– Vi har fått konkreta tips om att det fanns planer på att låta sprängmedel detonera på stadion i kväll, sa Volker Kluwe, chef för Hannoverpolisen.

Bara en dryg timme innan avspark mellan Tyskland och Nederländerna i Hannover ställdes matchen in och stadion evakuerades.

En högtalarröst på arenan bad publiken som redan var på plats att "lämna stadion, stå inte still”.

– Det finns ett konkret hot mot hela Hannover. Det fanns långt gångna planer på att låta någonting explodera, sa Volker Kluwe, chef för polisen i Hannover till TV och radiokanalen NDR och fortsatte:

– Vi har fått konkreta tips om att det fanns planer på att låta sprängmedel detonera på stadion i kväll.

Det tyska landslaget, som var på väg i buss till arenan, fick byta riktning och köras till en säker plats.

Niedersachsens inrikesminister Boris Pistorius sade på en presskonferens att inga sprängmedel hade hittats.

– Ingen har gripits och inget sprängmedel har hittats. Men man undersöker saken vidare och polisen kommer att vara på plats i Hannover med oförminskad styrka under natten och därefter får man ta nya beslut, säger Boris Pistorius.

Merkel skulle varit på plats

Tysklands förbundskansler Angela Merkel skulle ha varit på matchen, som skulle spelas i en anda av solidaritet med Frankrike efter terrordåden. Men hon var aldrig på plats på stadion.

Enligt tyska Bild Zeitung var det fransk underrättelsetjänst som larmade tyskarna. Tyskland inrikesminister Thomas de Maizière bekräftade att informationen kom från en ”utländsk källa” men ville inte kommentera hotens omfattning.

Han uppmanade tyskarna att inte låta sig skrämmas.

– Vi ska inte ändra vårt sätt att leva. Vi ska mötas på arenan, på julmarknader, vi ska fira högtider, sa Thomas de Maizière.

Misstänkt bomb på tåg

Under kvällen upptäcktes även ett misstänkt föremål på ett tåg på tågstationen i Hannover och oskadliggjordes. Enligt Deutsche Welle var det på kvällen ännu oklart om det rörde sig om en riktig bomb eller en attrapp.

Det är oklart om händelserna i Hannover har koppling till attentaten i Paris.

Det var vid Stade de France i Paris som terrorattackerna i fredags tog sin början samtidigt som Frankrike mötte Tyskland. Tre bomber exploderade utanför den franska nationalstadion.

Sedan dess har matchen Belgien-Spanien ställts in av säkerhetsskäl.