Här flyger mystiska objekt på himlen – över både Japan och USA

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

På några dagar filmades liknande ljus i rymden – i två olika kontinenter.

En kan vara fallskärmshoppare med ljusstavar.

Den andra är svårbedömd.

– Det är inte kinesiska lyktor i alla fall, säger Clas Svahn, vice ordförande på UFO-Sverige.

Det första klippet filmades av polisen Gustavo Rojas i Milwaukee i den amerikanska delstaten Wisconsin den 25 juli. På det ser man sex lysande föremål virvla neråt som grodyngel i vatten.

– UFO:n är på riktigt, säger en upphetsad Rojas när han bevittnar spektaklet på natthimlen.

Liknande fynd i Japan

Bara fyra dagar senare publicerade den ryska tv-kanalen Russia Today en video med 10 vita och runda objekt som, precis som i Rojas film, virvlar runt i himlen över Osaka i Japan. Till skillnad från i Wisconsin så rörde sig föremålen här inte neråt.

Över hela världen har man tippat att upptäckterna varit allt från fåglar, hetluftsballonger och kinesiska lyktor – till UFO:n.

Men det första fallet kan redan ha fått sin förklaring. En grupp elitfallskärmshoppare från den amerikanska armén ska nämligen ha hoppat vid Milwaukee samma kväll som Rojas filmade de mystiska ljusen.

– Vi bär sju ljusstavar på vår vänstra fot i ett sätt som är väldigt likt det vi bär rök på när vi hoppar på dagarna, säger Mick Koch till den lokala tv-stationen WTMJ.

Svenske experten: ”Inte kinesiska lyktor”

Clas Svahn, vice ordförande i föreningen UFO-Sverige, har sett klippen och tror inte att det rör sig om någon utomjordisk aktivitet denna gång - i alla fall inte i Wisconsin.

– Förklaringen med fallskärmshoppare stämmer väl överens med vad man ser på filmen. De rör ju sig också i cirkelformade rörelser neråt, säger han.

Han menar att klippet från Osaka är svårare att definiera.

– Jag kan inte säga det på rak arm. Det är ju inte kinesiska lyktor i alla fall. Prickarna på bilden rör ju sig inte med vinden utan flyttar ju hit och dit, säger han.

– Det svåraste är att det liksom inte finns någon historia bakom det här klippet. Man kan i princip inte utreda en sådan film bara genom att titta på den utan man måste prata med den som hållit i kameran.

SE OCKSÅ

UFO-bilderna som chockade världen

Ofta ljusa föremål långt bort

UFO-Sverige har startat ett projekt där man knackar dörr och uppmanar svenskar att dela med sig av sina syner av ufofenomen. Nio av tio rapporter föreningen fått in har varit upptäckter nattetid – föreställande något lysande föremål långt bort. Clas tror att det beror på att man på nära håll ofta helt enkelt ser att det inte är något märkvärdigt.

– På lite håll ser det alltid lite konstigt ut - allt ifrån raketuppskjutningar och fåglar till fallskärmshoppningar. Det finns tusentals saker att se fel på, säger han.

Upptäckter i London - och i NASA:s video

Den 30 juni dök två mystiska objekt snabbt upp på himlen över Hyde Park under en konsert med bandet Blur, skriver The Mirror. Och en vecka tidigare hade en livestream från den amerikanska rymdfartsmyndigheten NASA visat hur några föremål rörde sig bort från jorden. Strax efter att de små vita prickarna dykt upp bröts signalen från NASA – vilket fick konspirationsteoretiker att reagera. Men den mer logiska förklaringen är enligt Daily Mail att det handlar om en tillfällig blackout eller hack i kamerasändningen från den internationella rymdstationen ISS.

Publicerad:

LÄS VIDARE